Man die inreed op fietsers krijgt jaar rijverbod
Foto: mph

Een zestiger is veroordeeld tot een rijverbod van een jaar voor een dodelijk verkeersongeval in Kasterlee. Hij was ingereden op een groep fietsers. Drie van hen kwamen om.

De helft van het rijverbod is met uitstel uitgesproken. Ook de boete van 4.000 euro is voor de helft met uitstel.

Het ongeval gebeurde op 15 mei 2017 op de Turnhoutsebaan in Kasterlee. Twaalf fietsers staken de weg over, toen een blauwe Dacia Logan op hen inreed. Twee slachtoffers van 65 en 76 jaar waren meteen dood, een derde vriendin (75) stierf enkele dagen later. Nog twee andere fietssters raakten gewond.

Het parket vorderde vorige maand een rijverbod van 4 jaar en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De bestuurder zelf vroeg de vrijspraak. Op basis van overmacht omdat hij naar eigen zeggen het bewustzijn had verloren achter het stuur.

‘Maar hij kan het bewustzijnsverlies niet aannemelijk maken’, oordeelde de politierechter. ‘Bij uitvoerige medische testen na het ongeval is er niks gevonden dat een bewustzijnsverlies kan verklaren. Het heeft zich nadien ook nooit meer voorgedaan en meteen na het ongeval gedroeg hij zich normaal.’

Het plotse controleverlies kwam er volgens de rechter omdat de bestuurder in slaap was gevallen.

De man is dus verantwoordelijk voor het ongeval, maar de rechter toont zich wel mild in het vonnis. ‘Hij heeft laten merken dat hij zich realiseert dat hij onnoemelijk veel leed heeft berokkend. De man heeft zijn spijt betuigd. Er was geen sprake van onverantwoord rijgedrag. Hij heeft alleen zijn eigen fysieke vermogen om lange autoritten aan te kunnen slecht ingeschat.’