Kan ‘Girl’ iets rapen op de European Film Awards?
Regisseur Lukas Dhont en hoofdrolspeler Victor Polster Foto: EPA-EFE

Zaterdag worden in het Zuid-Spaanse Sevilla voor de 31ste keer de European Film Awards (EFA’s), de Europese Oscars, uitgereikt. ‘Girl’, de debuutlangspeelfilm van Lukas Dhont, is geselecteerd in drie categorieën: beste film, beste acteur en de Prijs van de Europese ontdekking.

Favorieten in de categorie beste film zijn evenwel Cold war van de Poolse Brit Pawel Pawlikowski (bekend van Ida) en Dogman van de Italiaanse cineast Matteo Garrone (bekend van Gomorrah), niet toevallig de films die de meeste nominaties verzamelden.

Ook het Zweedse Border van Ali Abbasi, over een foeilelijke grenswachter met een uitzonderlijke reukzin, en de magische parabel Happy as Lazzaro van Alice Rohrwacher kunnen nog met de hoofdprijs gaan lopen.

Met haar nominatie voor beste film treedt Girl in de Vlaamse voetstappen van The broken circle breakdown, de film van Felix van Groeningen die in 2013 de laatste vijf haalde, maar toen de duimen moest leggen voor La grande bellezza van Paolo Sorrentino.

De Franstalige Belgische cinema verzamelde in de loop der jaren al vijf nominaties - drie films van de broers Dardenne, C’est arrivé près de chez vous en Toto le héros - maar ook die films grepen uiteindelijk naast de hoofdbekroning.

Victor Polster

Hoofdrolspeler Victor Polster maakt meer kans om met de prijs voor beste acteur naar huis te gaan, al botst hij ook op de hoofdrolspelers van Dogman en Cold war, Marcello Fonte (winnaar in Cannes) en Tomasz Kot. De andere kanshebbers zijn Rupert Everett als Oscar Wilde in The happy prince, Jacob Cedergren in The guilty en Sverrir Gudnason als Björn Borg in Borg vs McEnroe.

Maar Girl is niet de enige Belgische prent die zaterdag kans maakt op een bekroning. Er is ook de Belgische coproductie Another day of life die met drie andere animatiefilms strijdt om het goud. De film, gebaseerd op waargebeurde feiten, mengt animatie met echte beelden.

In de sectie kortfilms zijn zo maar eventjes drie Belgische films geselecteerd: Kapitalistis van Pablo Munoz Gomes, Lachez les chiens van Manue Fleytoux en Wildebeest van het duo Nicolas Keppens-Matthias Philips.