‘België moet opnieuw klimaatleider worden’
Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Foto: BELGA

Ecolo en Groen vragen de regering om een ambitieuzere positie op de klimaattop in Katowice. Ecolo-Groen dient een resolutie in, die donderdag besproken kan worden in het parlement. ‘Het parlement is aan zet’, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

‘De nieuwe coalitie beloofde om van klimaat een speerpunt te maken. Dat juichen we toe, maar gezien het dramatische parcours van de regering-Michel vragen we een dringende koerswijziging. België moet opnieuw een klimaatleider worden’, stellen voorzitters Meyrem Almaci en Jean-Marc Nollet.

Ecolo en Groen kaarten aan dat België de laatste jaren klimaatsceptisch is geworden. ‘We halen zelf geen enkele doelstelling die we hebben ondertekend. Bovendien stemmen we als één van de weinige landen tegen concrete Europese maatregelen die de strijd tegen klimaatverandering aanscherpen’, zegt Almaci.

Ecolo-Groen dient een resolutie in met drie vragen. De partijen willen dat België zich opnieuw schaart bij de acht meest ambitieuze EU-landen, de zogenaamde Paris Proof Coalition. Verder willen ze dat ons land in Katowice een pleidooi houdt voor een broeikasgassenreductie van 55 procent tegen 2030. Tenslotte willen ze dat het Nationaal Energie- en Klimaatplan 2030 (NEKP) aangescherpt wordt en ‘opnieuw een ambitieus document wordt’, zegt Almaci.

Volgens Ecolo-Groen moet het parlement opnieuw orde scheppen in de chaos. ‘Het parlement is aan zet. Dankzij de resolutie van vorige week staat België aan de juiste kant van de geschiedenis. We willen ook aan de juiste kant van de toekomst staan. We horen dat de nieuwe regering van klimaat een speerpunt wil maken. Een eerste belangrijke stap is om het blunderparcours van Michel I goed te maken. Dat begint deze week in Katowice, met een ambitieuze doelstelling op vlak van de reductie van broeikasgassen, en de aansluiting bij de meest ambitieuze EU-landen’, besluit Calvo.