Gele hesjes opgepakt in heel Frankrijk
Foto: Photo News

Gele hesjes zijn in heel Frankrijk op straat gekomen. Op de Champs-Elysées kwamen 1.500 mensen op straat. Ook in Lyon, Bordeaux en Nantes waren er incidenten.

De Franse politie wil absoluut het risico niet nemen dat de agressie van vorig weekend zich vandaag herhaalt in Parijs. In de loop van de voormiddag werden al meer dan 500 mensen preventief opgepakt. Het duidt erop dat de politie ‘assertiever’ optreedt dan vorig weekend (toen werden er alles samen bij de zware rellen 412 mensen opgepakt). In een zijstraat van de Champs-Elysées staan tien blauwe pantservoertuigen klaar om in te grijpen.

Aanvankelijk wandelen zowat 1.500 gele hesjes rustig over de Champs-Elysées. Toen ze de rue Arsène Houssay in wilden, werden ze tegengehouden door de politie waarop de eerste schermutselingen begonnen. De politie zette daarbij traangas in. De toestand ontspoorde echter niet.

Over heel Frankrijk werden 89.000 ordetroepen ingezet, waarvan 8.000 in Parijs. Er kwamen in totaal 125.000 mensen op straat in het land, en er werden 1.385 betogers opgepakt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner bekendgemaakt. De minister sprak van 118 gewonden onder de betogers en 17 onder de ordediensten. Op 1 december waren er dat respectievelijk 201 en 284, voegde de bewindsman eraan toe.

Andere steden

Ook in de Franse stad Lyon zijn zaterdag duizenden ‘gele hesjes’ op straat gekomen, het kwam er ook tot rellen. Groepen jongeren gooiden met flessen en rookverwekkers, de politie antwoordde met traangas. Er werden 23 mensen opgepakt. Er viel één gewonde onder de ordediensten en twee lichtgewonden onder de betogers.

In Saint-Etienne gooiden 200 jongeren met stenen flessen. Een politievoertuig werd omgekiept en in brand gestoken. Van sommige winkels gingen de uitstalramen aan diggelen, andere ondergingen plunderingen. De politie zette traangas in en arresteerde een twintigtal mensen.

In Marseille trokken honderden gemaskerde of met een bivakmuts getooide jongeren naar de Canebière. De politie dreef hen met traangas uiteen en pakte elf mensen op.

In Bordeaux ontaardde het vreedzaam protest in geweld. Manifestanten gooiden met onder meer brandbommen en stenen, en staken vuurtjes aan. De politie chargeerde meermaals en zette traangas in. Andere betogers probeerden de heethoofden te overtuigen hun acties te staken, sommigen gingen zelfs op de knieën zitten.

In Nantes werden negen mensen opgepakt en raakte één politieman gewond.

Betogers gooiden met projectielen en vernielden stadsmeubilair. De politie probeerde met traangas te vermijden dat manifestanten door politieversperringen zouden breken.

In Toulouse raakten zeven betogers gewond en werden 24 mensen opgepakt.

Manifestanten gooiden met alle soorten projectielen naar de politie, wierpen barricades op en kiepten vuilnisbakken om. De ordediensten antwoordden met traangas.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt in een reisadvies Belgen aan om dit weekend niet naar Parijs te reizen. Wie toch gaat, mijdt het best de toeristische trekpleisters en parkeert in een garage.