Buitenlandse media schrijven over regeringscrisis: ‘Belgische regering vecht om te overleven’
Foto: BELGA

De meeste Belgische kranten koppen dat de regering woensdag waarschijnlijk zal vallen over het VN-Migratiepact. Ook in het buitenland wordt er over onze regeringscrisis geschreven: ‘de Belgische regering vecht om te overleven’, schrijft Politico.

Premier Michel wil naar Marrakech, desnoods met een wisselmeerderheid. Het is nu afwachten wat de N-VA gaat doen en of het VN-Migratiepact het einde van de regering Michel betekent.

Volgens het Nieuwsblad is de regering dood. ‘Het enige wat nog te doen valt, is het overlijden vaststellen en de begrafenis regelen’, zegt hoofdredacteur Liesbeth Van Impe. Het Laatste Nieuws is het daarmee eens en schrijft dat de regering ‘op sterven na dood’ is.

Zowel De Morgen als Gazet Van Antwerpen koppen dat premier Michel de N-VA voor het blok zet. De N-VA moet kiezen om het migratiepact te aanvaarden of de regering te laten vallen, schrijft De Tijd.

Ook aan Franstalige kant horen we dezelfde geluiden als aan Vlaamse kant. Zowel La Capitale, La Meuse en Le Soir openen met premier Michel die de N-VA buiten spel zet. L’Avenir schrijft dat de bal nu in het kamp van het parlement is. Volgens La Libre is de regering klinisch dood is.

Buitenland

Ook buitenlandse media pikten onze regeringscrisis op. The Washington Post schrijft dat ‘het geschil over het VN-migratiepact een breuk in de Belgische regering vormt’. Volgens NOS zet Michel de N-VA voor het blok, De Telegraaf schrijft dat Marrakech België in ‘chaos’ stort. Politico stelt het scherper: ‘de Belgische regering vecht om te overleven door het VN-Migratiepact’.