N-VA houdt de lippen stijf op elkaar
Foto: Instagram

De partijtop van N-VA houdt dinsdagavond een crisisvergadering in het hoofdkwartier in Brussel. De partij houdt de lippen stijf op elkaar. Bart De Wever liet wel van zich horen op Instagram.

N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte op sociale media duidelijk dat hij aan het vergaderen is in de Brusselse Koningsstraat. ‘Op de vergadering in Brussel hebben ze mij de Zwarte Piet gegeven.. dat kan maar smaken’, schrijft hij op zijn Instagrampagina bij een foto van een chocolade ventje.

De Wever verwijst zo rechtstreeks naar meerderheidspartijen CD&V en Open VLD. Beide partijen gaven de zwartepiet aan de N-VA na de bewogen dag in de Wetstraat. Ze vinden dat de N-VA gewoon het Migratiepact kan steunen. De regering hoeft niet te vallen wat hen betreft. Lees: als de regering toch valt, is dat de schuld van de N-VA.

Op inhoudelijk commentaar van de N-VA-kopman is het vermoedelijk wachten tot woensdag.

Eerder vanavond verliet N-VA-staatssecretaris Theo Francken het partijhoofdkwartier. Hij hield het bij ‘geen commentaar’. Het enige wat hij kwijt wilde, is dat hij ‘nog steeds staatssecretaris’ is in de regering.

Na twee dagen van topoverleg in het kernkabinet hakte premier Charles Michel de knoop dinsdagavond door: hij gaat naar het parlement om er steun te vragen voor het VN-Migratiepact, en gaat volgende week naar Marrakech, waar de tekst officieel wordt aangenomen. Die twee demarches ‘duwen N-VA uit de regering’, kondigden kopstukken eerder al aan.

Normaal gezien wordt woensdagochtend in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken gestemd over twee resoluties waarin staat dat de regering het VN-migratiepact goedkeurt. De premier krijgt alvast de steun aangeboden van oppositiepartijen Ecolo/Groen en SP.A.