Meerderheid Taiwanezen verwerpt homohuwelijk
Foto: AP

Een meerderheid van de Taiwanezen heeft zich zaterdag uitgesproken tegen het homohuwelijk. Nochtans was Taiwan anderhalf jaar geleden goed op weg om het eerste Aziatische land te worden waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar konden huwen.

Negentien miljoen kiezers moesten zich zaterdag uitspreken in de twee referenda, die de breuklijnen in de samenleving aangeven. Een referendum dat bepaalde dat het huwelijk een unie van een man een vrouw moest zijn, kreeg zaterdag ruim zes miljoen stemmen, veel meer dan een referendum dat homoseksuele paren het recht wou geven te trouwen.

Het Taiwanese Grondwettelijk Hof heeft zich al in mei 2017 voor het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht uitgesproken, maar de regering talmde met het aanpassen van de wet. Intussen weerklonk de stem van de antihomobeweging, gefinancierd door conservatieven en christenen, alsmaar luider.

In een poging om de uitspraak van het Hof te dwarsbomen, verzamelden tegenstanders via een petitie genoeg steun om een referendum op poten te zetten opdat er een aparte wet zou komen voor het homohuwelijk. Dat zou niet moeten worden opgenomen in de bestaande wet over het traditionele huwelijk, vinden ze. Alleen zo kunnen volgens de tegenstanders de ‘familiewaarden’ worden beschermd.

In een reactie lanceerden LGBT-bewegingen een oproep tot een referendum om de uitspraak van het Hof te bekrachtigen, waarin werd benadrukt dat het traditionele huwelijk tussen een man en een vrouw strijdig is met de grondwet die de vrijheid van huwelijk en de gelijkheid van de burgers vooropstelt. Daarom moesten de Taiwanezen zich in twee gelijkaardige referenda uitspreken.