Liever thee dan koffie? Het zit in de genen
Foto: istock
Om koffie te kunnen waarderen, moet je bepaalde bitterstoffen kunnen proeven. Voor de anderen is er nog altijd thee.

De mate waarin mensen bittere smaakstoffen kunnen waarnemen – een genetische eigenschap waarmee iemand al dan niet geboren wordt – bepaalt of ze een voorkeur hebben voor koffie dan wel voor thee, denken onderzoekers uit Australië en de VS.

Jue-Sheng Ong, Liang-Dar Hwang en collega’s inventariseerden de genetische varianten die betrokken zijn bij de waarneming van de drie bitterstoffen propylthiouracil, kinine en cafeïne in het erfgoed van 400.000 Britten wier DNA ligt opgeslagen in de Britse Biobank. In het vakblad Scientific Reports rapporteren ze hoe de voorkeur die deze mensen hebben voor koffie dan wel thee, samenhangt met de aan- of afwezigheid van een combinatie van deze smaakvarianten.

Wie gevoelig is voor de bitterheid van cafeïne, drinkt vooral koffie, terwijl wie vooral de bitterstoffen propylthiouracil en kinine op de tong proeft, thee verkiest en minder geneigd is tot een bakje troost, aldus het onderzoek.