Horst Seehofer gooit handdoek in de ring
Seehofer beweegt zich richting uitgang Foto: AFP

Horst Seehofer heeft zondagavond aangekondigd dat hij in januari opstapt als voorzitter van de Beierse CSU. Hij wil ook zijn functie als minister van Binnenlandse Zaken neerleggen. Wanneer hij dat gaat doen, is nog niet duidelijk.

Horst Seehofer (69) heeft aangekondigd dat hij na tien jaar opstapt als voorzitter van de Beierse CSU. Hij wil niet in de weg staan als de partij een nieuwe start wil maken, vertelde hij gisteren aan een kleine groep partijleden. Hij legt zijn functie in januari neer. De kans is dan groot dat Markus Söder (51), de minister-president van Beieren, de nieuwe voorzitter wordt.

De desastreuze uitslag van de Christlich-Soziale Union bij de deelstaatverkiezingen op 14 oktober in Beieren luidde het einde van Horst Seehofer in. De conservatieve partij behaalde toen met nog geen 38 procent haar slechtste score ooit. Horst Seehofer, die enkele maanden tevoren vanuit Beieren naar Berlijn was verkast om in de nationale regering minister van Binnenlandse Zaken te worden, schoof de schuld op Markus Söder (51), de man die na hem de minister-president van Beieren was geworden. Seehofer zei dat hij vanuit het verre Berlijn geen schuld kon dragen voor de neergang van zijn partij.

Hij had als minister van Binnenlandse Zaken nochtans zwaar ingezet op de verkiezingen in zijn deelstaat. De CSU had de laatste jaren zware concurrentie gekregen van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland en Seehofer had zich voorgenomen om rechts van de CSU geen enkele andere partij te laten groeien. Opschuiven naar rechts was dus zijn boodschap. Hij stelde, als minister van Binnenlandse Zaken, een nieuw migratiebeleid voor dat veel strenger was dan de koers die Duitsland tevoren had gevaren. Maar hij stootte op een veto van Angela Merkel. Hij praatte over Heimat en identiteit, de thema’s die goed liggen bij de AfD-kiezers..

Bij de deelstaatverkiezingen verkozen de burgers het origineel boven de kopie. Seehofer was dus niet in staat gebleken om de groei van AfD af te toppen. Tegelijk verloor zijn partij veel kiezers aan Die Grünen, omdat de meer sociaalvoelende basis van de CSU zich niet meer herkende in de rechtse standpunten van haar partij.

Enkele dagen voor de verkiezingen, toen de peilingen de slechte uitslag van de CSU voorspelden, maakten Seehofer en de Beierse minister-president Söder, ruzie over de vraag wie de zwartepiet voor de nederlaag zou krijgen. Het was een pijnlijk schouwspel, dat veel leden van de partij met pijn in het hart moesten aanzien.

Söder won de strijd omdat hij op zeer korte termijn, ondanks de zware verkiezingsnederlaag, weer een regering in Beieren kon vormen en zelf weer minister-president kon worden. Vanaf die dag was het duidelijk dat het ontslag van Seehofer een kwestie van dagen of weken was.