Regering wil garantie dat Electrabel factuur ontmantelde kerncentrales blijft betalen
Minister Marie Christine Marghem (MR) Foto: bdw
Engie Electrabel moet de miljardenfactuur van de ontmantelde kerncentrales volledig op zich nemen. Minister Marie Christine Marghem (MR) is klaar met een wetsontwerp dat dit moet blijven garanderen.

Minister van Energie Marghem heeft het ontwerp gisteren voor advies doorgestuurd naar de Commissie Nucleaire Voorzieningen, die toeziet op de reserves die Engie Electrabel moet aanleggen. Ze deed dat omdat Groen/Ecolo gisterochtend nog  alarm had geslagen over de trage vordering in het dossier.

Voor de sluiting van de kerncentrales is al langer een spaarpot aangelegd, waar voorlopig zowat tien miljard euro in zit, geld dat voor driekwart wordt uitgeleend aan Electrabel zelf.

Maar volgens recente ra­mingen zal de berging van het hoogradioactieve afval alleen al veel duurder zijn omdat het dieper onder de grond moet worden geborgen. Dat zou op zich al geen 3,2 miljard euro kosten, maar makkelijk 10 miljard. De volledige ontmanteling zal dus een pak duurder worden.

‘Geen getalm’

Tegelijk groeit de vrees dat Engie dochter Electrabel zou willen uithollen en zelfs verkopen. Dat is ook de reden waarom de federale regering gesprekken gestart is om van Engie meer garanties te eisen dat het bedrijf altijd en overal in staat zal zijn om de factuur te betalen.

Groen en Ecolo vreesden dat de regering zou talmen met het dossier. Daarom maakten ze een wetsontwerp bekend dat de Commissie Nucleaire Voorzieningen in februari al bezorgd heeft aan de regering. Maar Marghem maakt nu duidelijk dat er van getalm geen sprake is.

‘De tekst van de Commissie Nucleaire Voorzieningen is op vraag van de regering alleen maar aangescherpt’, zegt ze. ‘Het principe “de vervuiler betaalt” is onaantastbaar. De ontmanteling van de kerncentrales mag de burger geen cent kosten.’

Zo zou er in de tekst, die Marghem nog niet heeft vrijgegeven, bijvoorbeeld geen maximum­bedrag afgesproken zijn dat Engie Electrabel moet ophoesten. Ook als de kostprijs verder blijft oplopen, moet het bedrijf de volledige factuur betalen. De garanties dat het bedrijf financieel in staat is om de kosten te dekken, zijn versterkt. En volgens de minister wordt  de regeling verstrengd waardoor Electrabel driekwart van de reserves aan zichzelf mag uitlenen.

‘Geen geheime deal’

Van een geheime deal waarvoor  gevreesd werd en die de mooie principes onderuit zou halen, is volgens Marghem geen sprake. Er is de voorbije maanden wel overleg met Engie Electrabel, dat is ook de belangrijkste betrokkene, maar het bedrijf heeft zijn akkoord niet moeten geven. ‘De overheid heeft de instemming van Engie Electrabel niet nodig’, zegt Marghem. De minister hoopt de tekst, die ook de rol van de Commissie Nucleaire Voorzieningen versterkt, dit jaar nog goedgekeurd te krijgen in de regering, zodat hij nog voor de verkiezingen kan worden aanvaard  in de Kamer.