Minister van Justitie VS neemt ontslag na maandenlange kritiek van Trump
Donald Trump en Jeff Sessions Foto: AP

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft woensdagavond op vraag van president Donald Trump zijn ontslag ingediend. Trump heeft dat ontslag aanvaard, zo maakte hij bekend in een tweet.

De minister van Justitie kondigde zijn ontslag aan in een brief die hij liet bezorgen aan John Kelly, de stafchef van het Witte Huis. 'Geachte president, op uw verzoek bied ik hierbij mijn ontslag aan', zo staat geschreven.

Sessions lag al maandenlang onder vuur van president Trump. De Amerikaanse president vond dat Sessions speciaal aanklager Robert Mueller veel te weinig in de weg legde bij diens onderzoek naar eventuele banden tussen de kiescampagne van Trump en Rusland tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

Sessions distantieerde zich van dat onderzoek – tot grote woede van Trump – omdat hij tijdens Trumps presidentscampagne de toenmalige Russische ambassadeur in de VS, Sergei Kislyak, had ontmoet, en dus zelf betrokken partij was.

The New York Times redeneert dat het ontslag van Sessions de weg vrijmaakt voor Trump om in een later stadium ook speciaal aanklager Mueller te laten ontslaan. De Democrate Nancy Pelosi, die eerder op de dag nog gelauwerd werd door Trump, reageerde dan ook furieus. 'Het ontslag van Sessions is een flagrante poging om het onderzoek naar Russische inmenging te saboteren', schrijft ze op Twitter. 'Het congres moet meteen actie nemen om te rechtsstaat en de integriteit van het onderzoek te beschermen.' Ze roept de opvolger van Sessions op zich niet te mengen in het strafrechterlijk onderzoek.

In de sterren geschreven

Volgens waarnemers stond het vertrek van Sessions vlak na de tussentijdse parlementsverkiezingen in de sterren geschreven. Trump wilde Sessions namelijk al veel langer de laan uitsturen, maar wachtte daar op aanraden van partijgenoten mee tot na de verkiezingsrace.

Er heerste bezorgdheid dat een ontslag vóór de stembusgang negatief kon uitpakken voor Republikeinse kandidaten die in hun verkiezingsdistricten verwikkeld waren in nek-aan-nek-races.

Zoektocht naar vervanger

Trump heeft voorlopig stafchef Matthew G. Whitaker benoemd als opvolger van Sessions. Hij krijgt dus ook de tijdelijke leiding over het onderzoek van Mueller. Een definitieve vervanger zal later worden aangewezen, meldt Trump.

Onherstelbare schade

Sessions was in 2016 een van eerste senatoren die zich achter de kandidatuur van Donald Trump schaarde. Na Trumps overwinning wed Sessions minister van Justitie, maar na een paar weken raakte de relatie tussen de twee onherstelbaar beschadigd. Dat gebeurde nadat Sessions besloot dat niet hij, maar viceminister van Justitie Rod Rosenstein, de supervisie moest krijgen van het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Speciaal aanklager Robert Mueller werd dus benoemd door Rosenstein, en rapporteerde ook aan hem.

Voor Trump maakte Sessions daarmee een onvergefelijke fout. Met de regelmaat van de klok schold hij hem de voorbije twee jaar de huid vol. Zowel in het Witte Huis als publiek, via Twitter. Afgelopen zomer eiste de president nog dat het Ruslandonderzoek onmiddellijk moest stopgezet worden. In een interview met The New York Times zei Trump vorig jaar al dat Sessions zichzelf nooit van het onderzoek had mogen distantiëren. ‘En als hij dat toch van plan was, dan had hij mij dat moeten zeggen voor hij de baan aannam, dan zou ik iemand anders gekozen hebben.’