Balta wordt mogelijk in stukken verkocht

De tapijtgroep Balta start met een strategische en operationele doorlichting van zijn activiteiten. Begin volgend jaar volgt daar nieuws over. Een verkoop in aparte delen, is volgens kenners één van de mogelijkheden.

Voor alle duidelijkheid: er is nog geen enkele beslissing genomen bij Balta en het zal ook nog tot begin volgend jaar duren vooraleer de West-Vlaamse tapijtgroep de resultaten van de doorlichting bekend maakt. Maar de woorden ‘strategische en operationele doorlichting’ zijn in regel codetaal om aan te geven dat alle opties mogelijk zijn. Een verkoop van de groep in zijn geheel of in aparte onderdelen.

Voor meerderheidsaandeelhouder Lone Star moet die oefening ook duidelijk maken welke piste het meest waarde kan opleveren. De resultaten die Balta deze ochtend bekend maakte zijn alvast niet florissant. De omzet zakte met 4,4 procent tot 151 miljoen, de voor uitzonderlijke elementen gecorrigeerde brutobedrijfswinst zakte met 9,9 procent tot 17,1 miljoen.

Als naar de organische omzet wordt gekeken valt op dat de karpetten-afdeling, traditioneel de sterkhouder, even hard in omzet daalt als de divisie kamerbreed tapijt, zo’n 13,5 procent. Enkel de divisie die de contractmarkt bedient (hotels, kantoren, ….) weet te groeien en dit met zo’n 16,2 procent.

Over de eerste negen maanden van het jaar levert dat de volgende tussenstand op: een gecorrigeerde brutobedrijfswinst van 51,2 miljoen (-21,7 procent) op een omzet van 472,9 miljoen (3,9 procent). De nettoschuld bedraagt 276,9 miljoen euro. Tel daarbij nog de aandelenwaarde van Balta op de beurs en dat levert een ondernemingswaarde op van 417 miljoen euro. Dat is meteen het bedrag die mogelijk geïnteresseerde partijen moeten afzetten tegenover de winstvooruitzichten bij Balta.

In het persbericht zegt Balta dat de karpettendivisie in de VS opnieuw aantrekt maar dat de karpetten in Europa het moeilijk hebben. Dat was ook al vorig kwartaal het geval. De karpetten in Europa waren traditioneel het kroonjuweel van Balta.

Balta wordt sinds het vertrek van Tom Debusschere die moest opstappen, geleid door de voorzitter Cyrille Ragoucy op interimbasis. Er is nog altijd geen nieuws over de aanstelling van een nieuwe ceo. Balta zegt dat de zoektocht verder gaat.