Lancering Europese weersatelliet geslaagd
De MetOp-satelliet Foto: esa

De lancering van een Sojoez-raket, vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana, is gelukt. Er werkten ook Belgische onderzoekers aan deze missie mee.

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA is erin geslaagd een weersatelliet Metop-C in de ruimte te brengen, zo maakte het lanceerbedrijf Arianespace dinsdagnacht bekend.

De kunstmaan is van groot belang voor weersvoorspellingen tot tien dagen vooruit. Metop-C voert ook een instrument mee dat meer moet leren over de impact van de mens op de luchtkwaliteit en het klimaat.

Een team van de ULB werkt al bijna twintig jaar aan deze missie. Professor Cathy Clerbaux(52) vertelde daarover aan De Standaard: ‘Het is mijn derde kind dat de ruimte ingaat.’

Het belangrijkste instrument aan boord is de Infrared Atmospheric Sounding Interferometer (IASI), die concentraties van vervuilende gassen meet en ook grote bosbranden detecteert. Dankzij de infrarood­meter kon het luchtruim in 2010 tijdig gesloten worden bij de ­uitbarsting van de Eyjafjallajökull.