Kennedy van Oostende plant zijn ‘klavertje vier’
Bart Tommelein (Open VLD) Foto: BELGA

In Oostende wordt maandag om 18 uur de ‘vernieuwingscoalitie’ van toekomstig burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) in de steigers gezet. Dan start de liberaal officieel de formatiegesprekken op met N-VA, Groen en CD&V en dus zonder de Stadslijst van Vande Lanotte en Crombez (SP.A).

Ruim drie weken na de verkiezingen starten maandagavond de formatiegesprekken in Oostende met alle vier partijen van wat formateur Bart Tommelein al snel de vernieuwingscoalitie noemde. Dat laat de ‘Kennedy van Oostende’ zelf weten op Twitter. De vier partijen zaten al eens samen rond de inhoud, maar maandag gaat het om concrete formatiegesprekken, en dat in de schepenzaal van Oostende.

Daarmee lijkt de doorstart een feit. Tommelein sprak op 14 oktober al zijn voorliefde uit voor zijn ‘klavertje vier’ met Open Vld, N-VA, Groen en CD&V, maar Groen was niet meteen gewonnen voor dat idee en lonkte naar een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte en Open VLD, maar dat zag Tommelein dan weer niet zitten. Een coalitie met N-VA lag moeilijk bij de groenen.

Mislukt offensief

Het water leek heel diep, maar Tommelein slaagde er uiteindelijk in om samen met Wouter De Vriendt (Groen) een voorafgaandelijke nota uit te werken waarin beide onderhandelaars zich konden vinden. Uiteindelijk bleek dat een belangrijke voorwaarde om verder te gaan. Groen kreeg kort voor de herfstvakantie groen licht van de achterban om de onderhandelingen verder te zetten, ondanks een laatste offensief van nationaal SP.A-voorzitter John Crombez. 

Afgelopen week is er in tegenstelling tot de eerste weken in stilte verder gewerkt, wat nu resulteert in de opstart van de formatiegesprekken in de Koningin der Badsteden. CD&V en N-VA stemden intussen in met de voorafgaandelijke nota-Tommelein-De Vriendt van 26 oktober, die de sokkel zal vormen van het bestuursakkoord. Als burgemeester Tommelein de Vlaamse regering verlaat, dan is het overigens ‘logisch’ dat hij vervangen zou worden door een vrouw, zo suggereerde zijn partijgenoot, vicepremier Alexander De Croo, eerder vandaag op de boekenbeurs in Antwerpen.