Onrust over oprukkende meningokokken in Nederland
Een inenting tegen meningokokken Foto: BELGAIMAGE

Belgische kinderartsen krijgen veel vragen over Meningokok type W. De bacterie die hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken is in opmars in Nederland. Voorlopig is in ons land geen reden tot ongerustheid, weet VTM Nieuws.

Veel ouders zijn ongerust over de zogenaamde Meningokok type W, een bacterie die hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken. In Nederland is de bacterie aan een opmars bezig, daar zijn al achttien kinderen gestorven. Zo meldt VTM Nieuws. Om meer slachtoffers te voorkomen, wordt er volop gevaccineerd. Bij ons is dat volgens de Hoge Gezondheidsraad (nog) niet nodig.

‘De beginsymptonen zijn hoge koorts en misselijkheid’, legt diensthoofd kindergeneeskunde van het GZA Frederic De Meulder uit. ‘In een verder stadium zijn er ook bloedsplinters op de huid en kan men zelfs een hersenvliesontsteking krijgen.’

Zieke kinderen kunnen op een dag snel achteruit gaan, in Nederland heeft men daarom een landelijke vaccinatiecampagne opgestart. Volgens dokter De Meulder is het niet duidelijk waaraan dat ligt. Een hypothese is dat de bacterie zich heeft aangepast aan de mens, een andere hypotese is dat de algemene weerstand gevoelig verminderd is.

‘Geen reden tot paniek’

Een en ander maakt ouders ook bij ons ongerust. Maar volgens de Hoge Gezondheidsraad is dat niet nodig, want voorlopig zijn er in ons land niet massaal meer infecties. In de eerste helft van dit jaar raakten zeven mensen besmet, in heel vorig jaar vier.

Als de bacterie uitbreekt, zijn het allicht in de eerste plaats tieners die gevaccineerd zullen moeten worden. Zij hebben veel onderling contact, hun leeftijdsgroep inenten blijkt de efficiëntste bestrijdingsmethode gezien het aantal vaccins sowieso beperkt is.