Klimaatprotest: ‘Zelf de keuze om zo snel mogelijk naar een nuluitstoot te gaan’
Foto: BELGAONTHESPOT

Honderden betogers van verschillende ngo’s en burgerinitiatieven hebben zaterdag de laatste van hun maandelijkse klimaatprotesten aan het Europees Parlement gehouden. Met de klimaatprotesten en de grote klimaatmars op 2 december willen de betogers België en Europa er blijven aan herinneren dat ze hun klimaatdoelstellingen moeten aanscherpen en vooral naleven.

De toespraken werden geopend door een 13-jarig meisje, Bo, die met haar vragen over de gevolgen van de klimaatopwarming terecht kon bij Jean-Pascal Van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

‘De mens heeft nog steeds de keuze om ofwel steeds meer vervuiling te veroorzaken ofwel om de verandering in te zetten en zo snel mogelijk naar een nuluitstoot te gaan. Er is nog veel dat we kunnen doen zoals minder vlees eten, vliegverkeer beperken of de industrieën die niet begaan zijn met het welzijn van de aarde, onder druk zetten’, stelt Van Ypersele.

Op 2 december volgt nog een grote klimaatmars, precies een dag voor de start van de COP24, de internationale klimaattop in Polen. De betogers willen België en Europa er blijven aan herinneren dat ze hun klimaatdoelstellingen moeten aanscherpen en vooral naleven.

De manifestanten hopen dat de ernst van de klimaatopwarming doordringt. Op donderdag 25 oktober namen de Europese vertegenwoordigers in plenaire sessie nog een resolutie aan met het oog op de COP24. De resolutie roept de Europese Commissie op, te streven naar een nuluitstoot van broeikasgassen tegen 2050.