Onze ziekenhuizen draaien steeds meer verlies
Foto: Photo News

De 51 Vlaamse ziekenhuizen maakten in geen jaren zo weinig winst als in 2017. Dat schrijft De Tijd na een onderzoek van hun jaarrekeningen van vorig jaar.

De 51 Vlaamse ziekenhuizen halen samen een winstmarge van 0,7 procent, maar er gingen vorig jaar zestien instellingen in het rood, dat zijn er vijf meer dan in 2016. Het verhoogt de druk, zeker bij kleine ziekenhuizen, om samen te werken of te fuseren.

In Brussel en Wallonië is de situatie nog dramatischer en gaan de ziekenhuizen collectief in het rood. Volgens Belfius, een van de belangrijke financiers van de ziekenhuizen, krijgen 24 instellingen in België onvoldoende cash binnen om alle uitgaven te doen.

‘Het is hoog tijd om de financiering van de ziekenhuizen te hervormen. Op termijn kan dat tot faillissementen leiden’, zegt Margot Cloet van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro in De Tijd. ‘De overheid draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid. Ik ben daar redelijk pessimistisch over.’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt alvast niet van plan te zijn om meer te investeren in de Belgische ziekenhuizen, die nu jaarlijks op 8,5 miljard euro kunnen rekenen, ‘een correct bedrag’.

De Block spoort de ziekenhuizen aan om hun regionale samenwerking nog meer uit te bouwen. ‘Veel ziekenhuizen doen dikwijls hetzelfde. Ze doen overbodige investeringen met onderbenutting of overconsumptie tot gevolg’, aldus de minister.