Amerikaanse synagogeschutter aangeklaagd voor haatmisdrijven
Foto: EPA-EFE

De man die beschuldigd wordt van de schietpartij in een synagoge in Pittsburg waarbij zaterdag 11 doden vielen, is aangeklaagd voor 44 misdrijven, waarvan sommige met de doodstraf kunnen worden bestraft.

De 46-jarige Robert Bowers werd woensdag door een federale kamer van inbeschuldingstelling onder meer aangeklaagd voor ‘haatmisdrijven die leidden tot de dood’. Hij riskeert daardoor de doodstraf, ofwel een levenslange celstraf, gevolgd door nog eens 535 jaar cel.

Vorige zaterdag viel hij binnen in de Tree of Life-synagoge tijdens de viering van de sabbat. Naast de elf doden vielen er zes gewonden, van wie vier politieagenten. Bowers zelf raakte ook gewond, en verscheen deze week in de rechtbank in een rolstoel. Hij zou er redelijk goed aan toe zijn.

Volgens de aanklagers zei Bowers tijdens het bloedbad dat hij ‘Joden wil vermoorden’. Op zijn accounts op sociale media postte Bowers racistische boodschappen. Hij legde onder meer de schuld voor de Spaanstalige migranten in de Verenigde Staten bij de Joden. ‘Die misdrijven zijn onbegrijpelijk kwaadaardig en volkomen onverenigbaar met de waarden van onze natie’, zei minister van Justitie Jeff Sessions.

De Amerikaanse president Donald Trump bracht dinsdag, samen met zijn echtgenote Melania, een bezoek aan Pittsburgh. De komst van Trump werd echter niet hartelijk onthaald. Zo’n 1.500 mensen verzamelden rond de synagoge om te protesteren tegen zijn komst.