Jinnih Beels: ‘Ga ervan uit dat we in de oppositie zitten’
Foto: Photo News

Volgens Jinnih Beels, kopstuk van de Antwerpse socialisten, is het tijdens de coalitiegesprekken opgevallen ‘hoe groot de verschillen zijn’ met de N-VA. Dat heeft Beels verklaard aan VRT NWS. Groen legt ondertussen de bal opnieuw in het kamp van burgemeester De Wever.

Beels, die vandaag bekend maakt dat ze toch lid geworden is van de SP.A, zei vanop de Boekenbeurs dat er twee informatieve gesprekken geweest zijn met burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Het is mij ook weer heel erg opgevallen hoe verschillend wij zijn,’ zei Beels aan VRT NWS. ‘Het water is heel diep.’

Dus trekt Beels haar conclusie. ‘Volgens mijn bescheiden mening - maar wie ben ik? - zitten wij in januari in de oppositie.’ De VRT vroeg haar ook naar mogelijk ambities om partijvoorzitter te worden. ‘Dromen mag,’ zei Beels, ‘maar daar ben ik niet mee bezig. Ik droom ervan dat onze partij weer groot kan worden.’

Groen wijst naar De Wever

Groen blijft ondertussen de bal in het kamp van burgemeester Bart De Wever leggen. Dat bleek zondag tijdens interviews met Groen-kopstukken Meyrem Almaci en Kristof Calvo. ‘Wij hebben voor en na de verkiezingen hetzelfde gezegd. We verwachten een initiatief van de burgemeester’, aldus voorzitster Almaci.

Vele ogen zijn gericht op Groen, dat bij de lokale verkiezingen fors vooruit ging in Antwerpen en samen met N-VA een meerderheid zou kunnen vormen. Zou, want het is duidelijk dat het water tussen beide partijen over een aantal punten bijzonder diep is. Dat bevestigde het Antwerpse Groen-kopstuk Wouter Van Besien vrijdag nog eens na afloop van het gesprek met De Wever, om er aan toe te voegen dat het aan de burgemeester is om met een voorstel te komen.