Directie Aviapartner: ‘Gebrek aan empathie van vakbonden’
Foto: REUTERS

Volgens de directie van Aviapartner raken gestrande reizigers op Brussels Airport in Zaventem niet aan hun bagage ‘door een gebrek aan empathie van de vakbonden’. Ondertussen is er na urenlange onderhandelingen nog geen akkoord bereikt tussen vakbonden en directie. De staking bij de bagageafhandelaar wordt zondag voortgezet.

Sinds het begin van de staking, die donderdagnamiddag uitbrak, staan op Brussels Airport meer dan tien vliegtuigen van acht luchtvaartmaatschappijen aan de grond. De meeste toestellen zijn nog steeds geladen met bagage van aankomende of vertrekkende passagiers. De directie van Aviapartner probeert een oplossing te vinden voor gestrande, meestal buitenlandse reizigers die niet aan hun bagage kunnen.

‘Enkele werkwillige medewerkers zijn bereid om de bagage uit de vliegtuigen te halen. Maar zij botsen op onwil van de vakbonden’, stelt de directie. ‘We hebben tevergeefs aan de vakbondsafgevaardigden voorgesteld om toe te laten de vliegtuigen af te laden en te laten vertrekken, zonder passagiers of nieuwe bagage aan boord.’

Volgens persagentschap Belga dienden zich bij de twee toegangen voor het personeel van Aviapartner geen werkwilligen aan.

Gespannen sfeer

De gesprekken verliepen zaterdag in gespannen sfeer en directie en vakbonden gingen zaterdagavond na een marathononderhandeling van tien uur op Brussels Airport in Zaventem, onderbroken door een opschorting en een schorsing, uit elkaar. Het personeel gaat niet opnieuw aan de slag op zondagochtend, zoals de voorbije 24 uur in het vooruitzicht was gesteld. Het is nog niet bekend wanneer de onderhandelingen hervat worden.

TUI fly leidt vluchten af

Als gevolg van de actie zal luchtvaartmaatschappij TUI fly zondag nog vijf vluchten afleiden naar de luchthavens van Charleroi, Antwerpen en Rijsel (Frankrijk). De betrokken reizigers worden momenteel gecontacteerd en geïnformeerd, meldt TUI fly.

Passagiers voor deze vluchten worden met bussen vanuit Brussel naar de alternatieve luchthavens gebracht. Deze bussen brengen ook terugkerende reizigers naar Brussel.

Alle zestien andere vluchten die zondag in Brussel gepland zijn, zullen ook effectief vanuit Brussels Airport worden uitgevoerd. De maatschappij adviseert de passagiers van die vluchten om alleen met handbagage te reizen.

‘Nieuwe eisen vakbonden’

Volgens de directie van Aviapartner werden zaterdag ook ‘onwaarheden’ verspreid. ‘De discussies gaan niet over beloftes die niet door ons zijn nagekomen. Wél over nieuwe eisen van de vakbonden. Die vormen de kern van het overleg dat aan de gang is’, klinkt het.

Het dispuut draait rond de afwikkeling van de vorige staking in januari van dit jaar. De directie zegt de toenmalige engagementen wel degelijk te zijn nagekomen. ‘Wij hebben ons in januari strikt gehouden aan de gemaakte afspraken. Er was overeengekomen dat Aviapartner een cash betaling zou doen aan alle betrokken medewerkers in oktober, na het zomerseizoen dat eindigt in september. Die afspraken werden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst.’

Volgens de directie brak de staking uit net na de uitbetaling van de premie, die verbonden was aan een engagement om geen acties te ondernemen. ‘De vakbonden willen nu bijkomende financiële compensaties voor het niet uitlokken van stakingen gedurende een bepaalde periode.’

De vakbonden stellen dat de staking door de directie werd uitgelokt door het niet nakomen van afspraken.