Sinéad O’Connor bekeert zich tot de islam

De Ierse zangeres Sinéad O’Connor heeft zich bekeerd tot de islam. Ze heeft daarvoor ook haar naam (opnieuw) veranderd.

Sinéad Marie Bernadette O’Connor is niet meer. Vandaag wil de zangeres immers door het leven gaan als Shuhada’ Davitt. Shuhada betekent zoveel als ‘martelaar’ of ‘getuige’ in het Arabisch. Dat maakte de zangeres bekend, nadat ze vorig jaar haar naam al had veranderd naar Magda Davitt.

‘Ik kondig met trots aan dat ik een moslim ben geworden. Dit is het vanzelfsprekende besluit na een intellectueel theologisch proces. Alle geschriften leidden me naar de islam. Die leer maakt alle andere heilige boeken overbodig’, verklaarde ze op Twitter. Al nuanceerde ze dat laatste nadat ze een schokgolf van verontwaardiging over zich heen had gekregen. ‘Ik had moeten zeggen dat de Koran de andere geschriften heeft bevestigd, tenzij als er illegale aanpassingen in gebeurd zijn.’

Felbesproken

Het is niet de eerste keer dat O’Connor, die haar naam dus vorig jaar al wettelijk wijzigde naar Magda Davitt, zich publiekelijk uitlaat over religie. In 1992 zorgde ze voor beroering toen ze live op de Amerikaanse televisie een foto van de paus verscheurde. Zeven jaar later werd ze in Lourdes tot priester gewijd door een afsplitsing van de rooms-katholieke Kerk. De Katholieke Kerk, die niet toelaat dat vrouwen priesters worden, weigerde de ceremonie te erkennen.