Coalitiegesprekken met CD&V springen af in Mechelen, stadslijst bestuurt alleen
Foto: BELGA

De coalitiegesprekken tussen Vld-Groen-m+ en CD&V in Mechelen zijn dinsdag afgesprongen. De komende zes jaar gaat de stadslijst alleen besturen. Dat is bevestigd aan Gazet Van Antwerpen.

De stadslijst, die op 14 oktober een absolute meerderheid behaalde met 25 van de 43 zetels, heeft besloten om zonder coalitiepartner verder te gaan.

‘We zijn verbaasd. We hadden gehoopt om het positieve beleid voort te zetten, een beleid met een draagvlak’, zegt schepen Stefaan Deleus (CD&V). Samen met lijsttrekker Wim Soons en afdelingsvoorzitter Thomas Sterckx was hij betrokken bij de onderhandelingen.

Afgelopen zaterdag zaten beide partners voor het eerst rond de tafel. ‘We hebben een aantal positieve gesprekken gevoerd en op heel wat vlakken sloten onze programma’s goed bij elkaar aan. Op andere vlakken zijn we erg geschrokken van zaken die de stadslijst op tafel legde. Tot onze verbazing wil de stadslijst een sterk anti-wagenbeleid voeren, met onder andere het betalend maken van de bewonerskaart en het uitbreiden van het betalend parkeren naar de wijken’, legt Soons uit.

Burgemeester Somers (Vld-Groen-m+) bevestigt dat de stadslijst alleen verder gaat. ‘Wij hebben hier hard over nagedacht. Wij hebben van de kiezer een duidelijk mandaat gekregen en we gaan onze verantwoordelijkheid opnemen’, zegt hij. Bij het uitstippelen van de koers wil de stadslijst zowel de oppositie als belangengroepen in de stad nauwer betrekken.