Waar is het lichaam van Khashoggi?
Agenten van de Turkse gerechtelijke politie komen aan bij het parkeergebouw in Istanbul waar het Saudische voertuig werd ontdekt Foto: AFP

Vier dagen nadat Saudi-Arabië officieel heeft toegegeven dat journalist Jamal Khashoggi werd gedood, is zijn lichaam nog steeds spoorloos. De Turkse politie ontkende dinsdag nog een bericht van het Britse televisiestation SkyNews, dat had gemeld dat er lichaamsdelen van Khashoggi waren gevonden.

‘Het lichaam van een man van wie officieel is bevestigd dat hij werd vermoord, is nog steeds spoorloos. Hoe is dat mogelijk?’, vroeg de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich dinsdag af in het Turkse parlement.

Enkele uren na Erdogans toespraak meldde SkyNews echter dat er lichaamsdelen van Khashoggi waren gevonden. De Britse nieuwszender bracht dat bericht op basis van twee bronnen, ‘betrokken bij het gerechtelijk onderzoek’, die weliswaar anoniem wensten te blijven. Volgens SkyNews was het lichaam van de journalist ‘in stukken gesneden’ en zijn gezicht ‘verminkt’.

Een van die twee bronnen beweerde verder dat de lichaamsdelen van de journalist waren ontdekt in de tuin van de residentie van de Saudische consul in Istanbul. Die residentie bevindt zich amper 500 meter van het consulaat, waar Khashoggi op 2 oktober zou zijn gedood.

Voertuig doorzocht

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May noemde het bericht van SkyNews ‘erg verontrustend’. ‘De locatie van het lichaam van meneer Khashoggi is slechts een van de vele vragen waarop we antwoorden willen, vandaar dat we de resultaten van het Turkse onderzoek afwachten’, klonk het.

De Turkse politie ontkende dinsdagmiddag echter meteen de berichtgeving van SkyNews. Er werden helemaal geen lichaamsdelen ontdekt, zo klonk het.

Wel werden er volgens de Turkse televisiezender CNN Turk twee reiskoffers gevonden in een Saudisch diplomatiek voertuig dat geparkeerd stond in een parkeergebouw in Istanbul. Een ooggetuige bevestigde aan het Amerikaanse persagentschap Reuters dat Turkse onderzoekers effectief een geparkeerde wagen aan het doorzoeken waren, en dat in het gezelschap van een groep Saudi’s.

Wat in die twee gevonden reiskoffers zat, en aan wie die toebehoorden, blijft vooralsnog onduidelijk. Het voertuig zal woensdag opnieuw worden doorzocht, aldus CNN Turk.

Speciale zaag

Op basis van Turkse bronnen meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN eerder al dat het lichaam van Khashoggi na zijn dood in stukken werd gesneden. The New York Times schreef dan weer dat een Turkse functionaris daarvoor een speciale zaag meebracht naar het Saudische consulaat: ‘Het leek wel Pulp Fiction’.