Bonte nodigt Groen weer uit aan tafel
Hans Bonte. Foto: Patrick Hattori

SP.A Vilvoorde is geschrokken van de politieke impasse die ontstaan is nadat burgemeester Bonte de groenen een schepenpost ontzegde. De partij steekt weer de hand uit naar Groen en spreekt van een ‘accident de parcours’ - (nog) niet van een schepenpost. De ex-kartelpartner beraadt zich.

‘SP.A Vilvoorde wenst constructief mee te werken aan een snelle oplossing voor de politieke impasse. SP.A nodigt ook de collega’s van Groen mee aan de tafel’, zo luidt de kort en bondige persmededeling van de socialisten uit de Zennestad. ‘Hoe sneller we hier uit geraken, hoe beter voor de stad en haar inwoners’, aldus afdelingsvoorzitter Johan Serkeyn.

De mededeling volgt op een vaudeville van formaat, met als orgelpunt een mededeling van Open VLD, N-VA én Groen dat ze de onderhandelingen willen opschorten tot 11 november wegens de ‘brutaliteit en woordbreuk van Bonte’. Gisterenavond leek de patstelling compleet - zeker omdat er intussen een voordrachtsakte is voor Bonte met 17 op 35 handtekeningen: 10 van de SP.A, 3 van Groen en 4 van de 5 verkozen CD&V’ers.

Vergissing

Heeft burgemeester Hans Bonte (SP.A) - die sinds zondagnacht de ‘Machiavelli aan de Zenne’ wordt genoemd in sommige kringen - ingezien dat hij mogelijk een vergissing heeft begaan? Feit is dat zijn eigen partijgenoten, inclusief nationaal voorzitter John Crombez, weinig begrip toonden voor zijn demarche in Vilvoorde. Op het partijbestuur gisterenochtend werd hij stevig aangepakt. Maar vooral in zijn Zennestad is het onbegrip groot.

Zelf reageert Bonte niet. Serkeyn: ‘Goh, het incident is alleszins groter geworden dan we ooit gedacht hadden. De vermoeidheid van de campagne en het groeiende wantrouwen spelen uiteraard een rol. We beschouwen dit als een accident de parcours dat we snel willen uitvlakken, maar het zal niet simpel zijn.’

Wil dat zeggen dat SP.A bereid is om Groen alsnog een (half) schepenmandaat te gunnen? Daarvan is nog geen sprake, zo blijkt. ‘We zullen zien’, besluit Serkeyn. SP.A Vilvoorde, niet het minst Bonte himself, zal eerst de ‘persoonlijke’ wonden met de groenen moeten helen, pas daarna zal er over inhoud en postjes worden gepraat. Eerder vandaag riep ook CD&V-lijsttrekker Peter Van Kemseke op om géén pauze te nemen en snel vrede te sluiten met het oog op een doorstart van de coalitiegesprekken. CD&V lijkt de rol van verzoener te willen opnemen - al rommelt het ook wat binnen zijn eigen fractie, zo is het niet zeker of de vijfde verkozene de akte wil/gaat tekenen-, maar volgens de socialisten leiden zíj nog altijd de dans.

Groen beraadt zich nog. ‘Er is inderdaad contact geweest’, aldus Barbara de Bakker, ‘maar we overleggen nog hoe we gaan reageren. We willen niets overhaast doen.’