Parlement krijgt woensdag inzage in dossier vervanging F-16’s
Een F-16 op de militaire luchtmachtbasis in Kleine-Brogel Foto: Photo News

Op vraag van premier Charles Michel (MR) krijgt het parlement morgen inzage in het dossier over de verschillende militaire aankopen die de regering plant, zoals de opvolger van de F-16’s. Michel wil daarmee ‘totale transparantie’ bieden aan het parlement, klinkt het in regeringskringen.

De regering wil behalve 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen ook nog drones en 477 nieuwe pantservoertuigen aankopen. Kolonel Harold Van Pee, die het dossier rond de vervanging van de F-16’s bij Defensie leidt, komt daarover woensdag in de Kamer uitleg geven. Hij zal worden bijgestaan door de Inspectie van Financiën.

Het is volgens Belga verwachtbaar dat de oppositie geen genoegen zal nemen met de uitleg van Van Pee, en zal eisen dat de bevoegde ministers eveneens aanwezig zullen zijn. 

De Kamercommissie Financiën heeft intussen beslist om de verantwoordelijken van een petitie tegen de gevechtsvliegtuigen niet te horen. De petitie van het ‘platform Geen Gevechtsvliegtuigen’ werd ondertekend door 38.000 mensen. Om die reden had de oppositie gevraagd dat ook zij aan het woord zouden komen in het debat. 'Een klap voor de participatieve democratie', zo betreurt Ahmed Laaouej, fractieleider van de PS, het besluit de initiatiefnemers van de petitie niet aan het woord te laten. 'Er worden besluiten die 15 miljard euro waard zijn 'stoemelings' genomen', zegt Georges Gilkinet (Ecolo).

De hoorzitting in het parlement is de aanloop naar een finale beslissing in het dossier. Die staat vooralsnog gepland voor donderdag.