Japanse journalist drie jaar na ontvoering in Syrië terug vrij
Yusada in de video die in augustus 2018 onverwacht opdook Foto: Kyodo

Een Japanse freelancejournalist die in 2015 werd ontvoerd in Syrië, zou terug vrijgelaten zijn. Dat meldt een woordvoerder van de Japanse regering dinsdag.

‘We hebben vanuit Qatar informatie ontvangen dat journalist Jumpei Yasuda is vrijgelaten’, maakte een Japanse regeringsfunctionaris bekend op een persconferentie.

De Japanse regering probeert nu te bevestigen dat de vrijgelaten man daadwerkelijk Yasuda is. Al zou dat zo goed als zeker het geval zijn, klinkt het. De vrouw van de journalist zou daarom eerder al op de hoogte gebracht zijn.

Yasuda verdween in 2015 in Syrië en dook deze zomer onverwacht op in een video aan de zijde van zijn gemaskerde ontvoerders. In die video zei Yusada dat het ondanks de moeilijke omstandigheden goed met hem ging en dat hij hoopte zijn familie weer snel te zien. Ook in 2016 doken videobeelden van hem op.

Volgens Reporters Without Borders werd de Japanse journalist vastgehouden door Jabhat al Nusra, een islamistische terreurbeweging die in 2015 ook al drie Spaanse journalisten ontvoerde. Die werden al in 2016 terug vrijgelaten.