500 ton valse medicijnen in beslag genomen tijdens internationale politieacties
Douaniers op de luchthaven van Zaventem Foto: BELGA

Bij verschillende operaties tussen 9 en 16 oktober zijn in totaal 500 ton valse medicijnen in beslag genomen. Meer dan 850 mensen werden gearresteerd, meldt Interpol, dat de acties coördineerde. In België werden er inspecties uitgevoerd op de luchthavens van Zaventem en Bierset.

Het gaat onder meer om valse medicijnen tegen kanker, pijnstillers, pillen tegen erectiestoornissen of anabolen. De valse geneesmiddelen, die mogelijk gevaarlijk zijn en online verkocht werden door criminelen, zijn in beslag genomen. De waarde van de inbeslaggenomen goederen wordt geschat op meer dan 12 miljoen euro. Tijdens de operaties werden politieagenten uit liefst 116 landen ingezet, meldt Interpol dinsdag.

De organisatie verklaarde verder dat ze de hand heeft gelegd op 110.000 medische hulpmiddelen, zoals injectiespuiten, contactlenzen, gehoorapparaten en chirurgische apparatuur. Dankzij een samenwerking met Twitter en Facebook konden 3.671 sites en pagina’s op sociale media worden opgedoekt.

In ons land werden 14.464 pakketten gecontroleerd, laat de FOD Financiën weten. Zo’n 622 pakketten bevatten geneesmiddelen of gezondheidsproducten, 141 daarvan werden in beslag genomen. Het ging om 28.689 tabletten, crèmes en flacons. Daarnaast stelde de douane nog 354 andere overtredingen vast, zoals namaak en inbreuken tegen de voedselveiligheid en fiscaliteit.

Creatieve criminelen

‘De criminelen verzenden nu pakketten die minder pillen en tabletten bevatten om de strengere controles, die in verschillende landen van kracht zijn, te omzeilen’, stelt Jürgen Stock, de secretaris-generaal van Interpol. Hij verklaarde dat de criminelen de modus operandi van hun activiteiten veranderden omdat er extra controles waren.

De criminelen werden ook creatiever in het verbergen van hun activiteiten. Zo ontdekten de Poolse autoriteiten valse anticonceptiepillen in DVD-hoesjes en in Ierland werden valse slaapmiddelen gevonden in holle boeken.

De netwerken gebruiken ook valse etiketten om de douanediensten te misleiden. Zo werden meer dan 4 miljoen ibuprofen-pillen gedeclareerd als stalen in Argentinië en werden 150.000 slaappillen ontdekt in ladingen waarvan aangenomen werd dat ze kleding, beddengoed of voeding bevatten.