De tien steden die worden getipt door Lonely Planet
Foto: Getty Images

Lonely Planet heeft opnieuw tien steden naar voren geschoven die volgens de reisgids volgend jaar een bezoek verdienen. Helemaal bovenaan de lijst staat met het Deense Kopenhagen geen onbekende bestemming.

Voor het veertiende jaar op rij vroeg Lonely Planet aan zijn honderden medewerkers wereldwijd naar de steden, landen en regio’s die ze aanraden om in 2019 te bezoeken. In de lijst met steden staan alvast weinig verrassingen. Tenzij u nog niet wist dat het Deense Kopenhagen zowel op culinair als cultureel vlak veel te bieden heeft, kan uitpakken met een aangename fietsinfrastructuur en heel wat hip design?

Lonely Planet zet de Deense hoofdstad graag nog een keertje in de spotlights nu de nieuwe afvalverwerkingsinstallatie van Bjarke Ingels kan uitpakken met een imposante skihelling, het Danish Architectural Center verhuisde naar een nieuw gebouw van Rem Koolhaas en restaurant Noma terugkeerde naar zijn roots.

De tien steden die worden getipt door Lonely Planet
Novi Sad

Op plaats twee en drie staan met het Chinese Shenzhen en het Servische Novi Sad wel twee steden die nog gebaat zijn met wat extra reclame. Shenzhen wordt naar voren geschoven als de stad van de toekomst met hypermoderne architectuur, waar je ‘het moderne China’ kan ontdekken. Pluspunt: dankzij een hogesnelheidsverbinding die binnenkort opent is het maar twintig minuten reizen naar Hongkong.

Novi Sad is een studentenstad waar muziek een belangrijke rol speelt. De Servische stad is dan ook vooral bekend als thuis van het Exit Festival, dat elke zomer plaatsvindt in het Petrovaradin Fort, aan de oevers van de Donau. Volgend jaar is Novi Sad de Europese Jongerenhoofdstad , in 2021 draagt de stad de titel Europese Cultuurhoofdstad.

Nog zo’n minder bekende naam in de top-tien is het Marokkaanse Meknes. ‘Veel toeristen maken de fout om hier slechts een dagtrip voor uit te trekken vanuit Fez of Casablance, maar Meknes is gekend voor zijn geschiedenis, architectuur en het Museum van Marokkaanse kunst’, aldus Lonely Planet.

Tot slot wil Lonely Planet ook aandacht vragen voor Kathamandu, dat drie jaar na de verwoestende aardbeving opnieuw klaar is om toeristen te ontvangen. ‘Het blijft de toegangspoort tot de Himalaya, maar het is er veel rustiger dan vroeger nu de auto’s werden gebannen uit het historische centrum en het gebruik van de claxon werd verboden.’

De volledige top tien:

1. Kopenhagen, Denemarken
2. Shenzhen, China
3. Novi Sad, Servië
4. Miami, Verenigde Staten
5. Kathmandu, Nepal
6. Mexico-Stad, Mexico
7. Dakar, Senegal
8. Seattle, Washington
9. Zadar, Kroatië
10. Meknes, Marokko