Voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan lijdt het geen twijfel: de moord op de Saudische journalist Khashoggi in het consulaat van Istanbul was een nauwkeurig geplande politieke moord.

Dat Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul zou zijn gestorven in een onverwacht ‘vuistgevecht’, zoals Riyad zegt, wordt internationaal op grote scepsis onthaald. De Turkse president Erdogan had ‘de naakte waarheid’ beloofd voor zijn uiteenzetting in het parlement. Daar deed hij uit de doeken wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd.

De president zei dat twee Saudische teams bij de moord betrokken waren. Toen duidelijk werd dat Khashoggi een afspraak had in het consulaat voor zijn trouwplannen, kwamen de Saudische agenten in actie. Op voorhand werd de harde schijf van het camerasysteem in het consulaat verwijderd, zegt Erdogan. Een dag voor de moord hebben drie Saudi's volgens hem ook een bos in de regio verkend. En hij bevestigde dat een lookalike van Khashoggi werd ingezet.

Vragen

Dat Saudi-Arabië na zijn ontkenning intussen heeft toegeven dat de journalist is omgekomen in het consulaat, is voor Erdogan een belangrijke stap. In een telefoongesprek zei de Saudische koning aan Erdogan dat achttien mensen waren gearresteerd in verband met de moord. 'Die namen kwamen overeen met de namen die onze veiligheidsdiensten hebben achterhaald', zei Erdogan.

Maar er blijven nog veel vragen onbeantwoord, verklaarde de Turkse president. 'Wie gaf de opdracht voor de moord? Waarom was het consulaat niet meteen toegankelijk voor de speurders? Dat duurde dagen. Waarom waren de verklaringen zo incoherent? Waar is het lichaam?  De Saudische autoriteiten zeggen dat het lichaam aan een lokale medewerker is gegeven. Wie was dat? Jullie moeten zijn identiteit vrijgeven.'

Proces

Erdogan sprak van een barbaarse politieke moord en vindt dat de verantwoordelijken - op alle niveaus - moeten vervolgd worden. Omdat de moord in Istanbul plaatsvond, stelt de Turkse president voor dat het proces daar plaatsvindt. Wel wil hij eerst de resultaten van het onderzoek afwachten om 'niemand valselijk te beschuldigen'.

Opmerkelijk is dat Erdogan niets zei over kroonprins Mohamed bin Salman, die mogelijk achter het moordcomplot zat. Aan de oprechtheid van koning Salman twijfelt hij naar eigen zeggen niet. Desondanks eist Erdogan een onafhankelijk onderzoek. Ook over mogelijke audio- en video-opnames van de moord zei Erdogan niets.

Sancties?

De internationale gemeenschap vraagt duidelijkheid. Of er sancties komen tegen het Saudische koninkrijk wordt afwachten. Voorlopig verschuilt iedereen zich nog achter de roep om eerst het onderzoek te voltooien. Ook de Amerikaanse president Donald Trump blaast warm en koud.