Groen sluit samenwerking met De Wever niet uit
Foto: BELGA

Groen-kopman Wouter Van Besien noemt de weggestemde voorstellen op de Antwerpse gemeenteraad een ‘gemiste kans van N-VA’, maar wil niet expliciet gezegd hebben dat een coalitie nu onmogelijk is. ‘Misschien krijgen we vrijdag perspectief.’

Groen-kopman Wouter Van Besien legde maandagavond twee resoluties ter stemming voor in de Antwerpse gemeenteraad: een die pleit voor een autoluw stadscentrum, en een die de wachtlijsten voor sociale woningen moet aanpakken. Van Besien hoopte dat N-VA kleur zou bekennen. De groene voorstellen vielen echter op een koude steen: ze kregen van geen enkele partij steun. ‘Dit heeft geen enkele zin’, zei De Wever daarover.

‘Ik had gehoopt dat we een stap hadden kunnen zetten, maar die stap is niet gezet’, aldus Van Besien in De Ochtend op Radio 1. Dit is voor de Groen-kopman echter geen stap terug, maar ‘een standstill’. Van Besien heeft naar eigen zeggen twee dingen geleerd: dat er koudwatervrees is voor een transparant debat over de toekomst van de stad, en dat de verschillende fracties moeilijkheden hebben om hun verkiezingsbeloftes ook na de verkiezingen te herhalen.

Vrijdag zitten Van Besien en De Wever opnieuw samen en tot dan wil Van Besien duidelijk geen stellige uitspraken doen. ‘We gaan vrijdag naar formateur De Wever. Het is nu aan N-VA, die de opening maakt en die zegt “we willen naar de verzoening” om aan te geven hoe men dat wil doen’, aldus Van Besien. ‘De Wever heeft de deur opengezet voor Groen, maar meer dan dat is het niet.’

Volgens Van Besien is het heel erg duidelijk wat Groen op de tafel legt: ‘We verschillen inhoudelijk heel erg van elkaar en we willen ook een andere bestuursstijl.’ Van Besien wil niet alleen een burgemeester 'die inclusief denkt', zoal Bart Somers in Mechelen, maar ook een transparant beleid.

‘Alle Antwerpenaren zijn met de toekomst van de stad bezig, ik word er overal over aangesproken. Maar gisteren werd duidelijk dat er in het hart van Antwerpse democratie niet over gesproken kan worden.’ Van Besien vindt het feit dat ‘alle belangrijke discussies achter gesloten deuren plaatsvinden’ niet meer van deze eeuw. Hij erkent wel dat er nood is aan discretie.

Discussie

Een van de andere discussiepunten in Antwerpen is het hoofddoekenverbod. Het schrappen van het hoofddoekenverbod achter het loket is voor Groen een breekpunt, aldus Van Besien. Groen zette gisterenavond nog een item voor een mogelijk bestuursakkoord in de kijker: de kwestie van de ‘combineerbaarheid van het ambt van partijvoorzitter met dat van een burgemeester die voluit voor de stad wil gaan’.