Russen waarschuwen Trump over opblazen nucleaire deal: 'Zeer gevaarlijke stap'
Russische militaire oefeningen in 2017. Foto: EPA-EFE

Rusland dreigt met ‘vergeldingsmaatregelen’ als de Verenigde Staten het nucleaire akkoord van na de Koude Oorlog eenzijdig opzeggen.

Als de Verenigde Staten zich daadwerklijk terugtrekken uit het verdrag over nucleaire wapens met Rusland, zoals president Donald Trump gisteren aankondigde, dreigt Rusland met een ‘militair-technisch’ antwoord. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Rjabkov verklaarde aan het Russische staatspersagentschap TASS dat het opblazen van het akkoord een ‘zeer gevaarlijke stap’ zou zijn. ‘Ik ben er zeker van dat de internationale gemeenschap dit niet zal begrijpen en zelfs sterk zal veroordelen.’

De escalatie liet dus niet lang op zich wachten, na de communicatie van president Trump zaterdag. Trump vindt dat de Russen het verdrag uit 1987 aan hun laars lappen. ‘We gaan hen het nucleair akkoord niet laten schenden en hen wapens laten produceren, terwijl dat voor ons niet toegelaten is. Wij, wij hebben ons aan het akkoord gehouden. Maar Rusland heeft dat spijtig genoeg niet gedaan’, aldus Trump.

Het gaat om het INF, het Intermediate Nuclear Forces Treaty. Nucleaire wapens met een reikwijdte van tot 5.500 km worden daarin aan banden gelegd. Het werd destijds getekend door de toenmalige presidenten Ronald Reagan en Mikhaïl Gorbatsjov.

Rjabkov zegt dat het verdrag ‘belangrijk is voor de internationale veiligheid en de nucleaire veiligheid’, en dat het mee zorgt voor ‘strategische stabiliteit’. Hij waarschuwde de Verenigde Staten dat als ze zich ‘onhandig en brutaal’ blijven gedragen door zich uit internationale verdragen terug te trekken, ‘we geen andere keuze hebben dan vergeldende maatregelen te nemen, onder meer op militair-technisch vlak.’ Hij voegde eraan toe dat Rusland zich niet zal laten chanteren om toegevingen op andere terreinen te doen.

Ook internationaal beginnen er reacties te komen. De Britse minister van Defensie, Gavin Williamson, zegt dat zijn land voluit achter de Verenigde Staten staat. De Russen nemen volgens Williamson een loopje met het verdrag.

In Duitsland klinkt een heel ander geluid. Daar zegt minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dat het verdrag een steunpilaar is van de Europese veiligheidsarchitectuur. ‘We dringen er bij de Verenigde Staten op aan rekening te houden met de mogelijke gevolgen.’