Zweden gaat de 21-jarige studente Elin Ersson vervolgen voor haar protestactie waarbij ze een vlucht niet liet vertrekken om de uitzetting van een Afghaan te verhinderen.

Ersson zond haar protest in juli uit op Facebook. Ze weigerde te gaan zitten op een vlucht vanuit Göteborg. Zo wou ze voorkomen dat een Afghaanse man het land werd uitgezet. Uiteindelijk werd hij van het vliegtuig gehaald.

Haar protestactie krijgt nu een juridisch vervolg. Zweedse openbare aanklagers hebben aangekondigd dat ze de studente gaan vervolgen voor inbreuken tegen de luchtvaartwetten. Zo luisterde ze niet naar de piloten en de bemanning. Ze riskeert een boete en zes maanden cel.

Ersson was een vrijwilliger van een organisatie die de uitzetting van afgewezen asielzoekers aanvecht. De 50-jarige Afghaan is uiteindelijk toch het land uitgezet op een latere datum.

De studente vindt dat ze geen misdrijf heeft begaan. ‘In Zweden hebben we de doodstraf niet’, zegt ze. ‘Maar iemand deporteren naar een land dat in oorlog is, kan de dood betekenen.’

Ook haar advocaat betwist dat Ersson wetten heeft overtreden.

De jonge vrouw kreeg wereldwijd zowel lof als kritiek voor haar actie.