Isaac Kimeli en co zijn al voor vijfde jaar op rij onklopbaar op CrossCup Gent
Foto: BELGA

Halle, met slotloper Isaac Kimeli, heeft zondag aan de Blaarmeersen in Gent voor het vijfde jaar op rij de CrossCup Relays gewonnen. Tijdens de eerste wedstrijd van het veldloopseizoen wordt er traditioneel in teams van drie gelopen, en samen met Robin Hendrix en Simon Debognies was Kimeli met voorsprong het sterkst.

Startloper Hendrix van Halle ging in de eerste meters tegen de grond en was de hele wedstrijd op achtervolgen aangewezen, maar slaagde er wel nog in om als vijfde te wisselen. Valère Hustin van Dampicourt gaf het stokje als eerste door, maar zijn teamgenoten konden dat niet doortrekken. Debognies liep een indrukwekkende wedstrijd voor Halle, en hoewel hij pas als vijfde vertrok, finishte hij met ruime voorsprong als eerste. Kimeli, regerend Belgisch kampioen veldlopen, kon het makkelijk afmaken.

Aalst liep verrassend naar de tweede plaats. Zo goed als niemand wist dat Lander Tijtgat, de nummer dertien van het afgelopen EK veldlopen, in het tussenseizoen was teruggekeerd van Vilvoorde naar zijn oude club Aalst. Hij maakte indruk als slotloper en doet meteen een goede zaak in het klassement van de CrossCup. De derde plaats ging in Gent naar het ROBA (Regio Oost-Brabant) van slotloper Wesley De Kerpel.

Titelverdedigster Imana Truyers grijpt meteen weer de leiding bij de vrouwen

Brabant Wallon, de club van titelverdedigster Imana Truyers, heeft zondag de CrossCup Relays aan de Blaameersen in Gent gewonnen. Tijdens de eerste manche van het regelmatigheidscriterium in het veldlopen wordt er steeds in teams van drie gelopen. Truyers was samen met Vanessa Scaunet en Stephanie Barnes ongenaakbaar.

Isaac Kimeli en co zijn al voor vijfde jaar op rij onklopbaar op CrossCup Gent
Foto: BELGA

Truyers won vorig jaar zowel de CrossCup als het BK veldlopen, maar sukkelde in de zomer met haar achillespees, en dus was er onduidelijkheid over haar vormpeil. Ze kreeg de stok echter met een zodanig grote voorsprong overhandigd van teamgenote Barnes, dat ze makkelijk naar de zege kon snellen. De tweede plaats ging in Gent naar Herentals, waarbij Sofie Van Accom als slotloopster nog een mooie inhaalrace neerzette.

Halle finishte als derde in de opener van de CrossCup, en daarbij was vooral de aanwezigheid van startloopster Lindsey De Grande opvallend. Zij was vroeger een absolute nationale topper en nam zelfs aan internationale kampioenschappen deel, maar heeft nu al jarenlang last van chronische leukemie. Haar conditie gaat wel terug de goede richting op, en haar teamgenotes Astrid Verhoeven en Lisa Rooms brachten de derde plaats binnen.