Coucke stelt regels in: 'Liever transfer missen dan niets gedaan te hebben'
Foto: Photo News

Mark Coucke, voorzitter van de Pro League, wil op korte termijn een interne code voor de Belgische profclubs. Een nieuw expertenpanel stelt aanbevelingen op. De Pro League stelt zich ook burgerlijke partij in de operatie 'Schone handen'.

De Pro League baseert zich voor de burgerlijke partijstelling voornamelijk op de persconferentie van het federaal parket vorige week. ‘Daaruit bleek dat er duidelijke schade is toegebracht aan het Belgische voetbal en onze clubs in het bijzonder’, legde Coucke uit.

‘We nemen een duidelijke stelling in: matchfixing en fiscale fraude zijn onaanvaardbaar. Het parket krijgt de onvoorwaardelijke steun van de Pro League in het onderzoek.’

Expertenpanel

De Pro League zelf ziet een drieledige oplossing om de makelaarsproblematiek aan te pakken. Er moet een interne code voor de 24 profclubs komen. Daarnaast moeten er strengere licentievoorwaarden gehanteerd worden en moet er een afdwingbare wetgeving worden opgesteld.

De interne code wil de Pro League al op korte termijn realiseren. Die code zal worden op opgesteld door aanbevelingen van een nieuw onafhankelijk expertenpanel. Dat werd unaniem beslist op een bijzondere raad van bestuur van de Pro League.

Het panel moet zich buigen over de problematiek rond makelaars en tussenpersonen en zal bestaan uit drie leden. Het gaat om minister van Staat Melchior Wathelet en Pierre François, ceo van de Pro League. Zij zullen in onderling overleg een derde, Nederlandstalig lid kiezen.

Die interne code kan wel gevolgen hebben, geeft Coucke aan. ‘We zullen door die regelgeving op korte termijn misschien eens een transfer missen omdat een makelaar België dan plots minder interessant vindt. Maar liever een transfer missen, dan dat ze ons binnen een aantal jaar komen vertellen dat we aan dit probleem niets gedaan hebben. Want laat ons duidelijk zijn, dit is geen puur Belgisch probleem, hé. Maar de landen die zich als eerste aanpassen aan hoe het in de toekomst zal zijn, zullen in de toekomst het sterkst staan.’

Scheidsrechters

Coucke vroeg ook aandacht voor de situaties van de scheidsrechters. ‘Nog deze avond gaan we een oproep doen naar alle clubs om hun supporters op te roepen om dit weekend een positieve houding aan te nemen naar de scheidsrechters toe’, aldus Coucke.

‘Een scheidsrechter is een enorm belangrijk deel van het voetbal. Dat er nu scheidsrechters in opspraak komen, maakt het voor de mensen die dit weekend een duel moeten fluiten niet gemakkelijker. Er zullen dit weekend weer twijfelachtige fases zijn. Zo gaat dat. Maar het is dan niet de bedoeling om kwetsende spreekkoren te krijgen dan. We beseffen allemaal dat het een moeilijke speeldag wordt. Maar de scheidsrechters verdienen steun. We mogen geen zaken veralgemenen.’