Kogel door de kerk in Kortrijk: Van Quickenborne gaat verder met SP.A en N-VA
Foto: christophe de muynck

De beslissing van Open VLD-burgemeester Vincent Van Quickenborne liet even op zich wachten maar nu is er toch witte rook in Kortrijk. Op een persconferentie kondigt hij zijn nieuwe coalitie aan.

Van Quickenborne behaalde zondag nog een klinkende overwinning met zijn Team Burgemeester en kon onbedreigd zijn nieuwe coalitiepartners uitkiezen. Uiteindelijk kiest hij weinig verrassend voor het verderzetten van zijn stadscoalitie met SP.A en N-VA. Op de persconferentie zijn de andere mogelijke partijen CD&V 4.0 en Groen immers niet uitgenodigd.

Team Burgemeester en SP.A haalden samen wel een krappe meerderheid met 21 van de 41 zetels, maar Van Quickenborne kondigde al aan dat hij voor alle zekerheid nog een derde partner mee in bad wilde trekken.

Koppeling? ‘No way’

Dat de beslissing zo lang op zich liet wachten, leidde eerder op de dag nog tot nervositeit. Geruchten over mogelijke afspraken op nationaal niveau om Groen aan boord te nemen in ruil voor toegevingen in Gent of Oostende, baarden zowel SP.A als N-VA zorgen. Van Quickenborne liet zelf niet in zijn kaarten kijken.

De Open VLD-burgemeester benadrukte dat hij eerst nog eens ‘alle programma’s naast elkaar wilde leggen’. Maar van een koppeling met andere steden was volgens Van Quickenborne nooit sprake. ‘No way. Wij zijn Kortrijk.’