Merit Capital koopt Weghsteen
De NBB drong op de verkoop van Weghsteen Foto: BELGA

De Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital koopt de inboedel van de belaagde Brugse beursvennootschap Weghsteen op. Opmerkelijk, want Merit Capital kwam onder druk van de toezichthouder zelf in andere handen.

De deal moet nog goedgekeurd worden door de Nationale Bank. Het is een opvallende transactie want de afgelopen jaren was Merit Capital zelf de wacht aangezegd van de toezichthouder die aandrong op een verkoop van het huis. Dat moest een structurele oplossing bieden voor de matige rentabiliteit van de Antwerpse beursvennootschap.

Daardoor kwam de meerderheid van de aandelen van Merit Capital in juli in handen van het Britse Duet. Enkele maanden later slaat Duet nu opnieuw toe. De toezichthouder had deze keer Weghsteen de wacht aangezegd en een verkoop van de beursvennootschap geëist. Een proces dat recent leidde tot de aanstelling van een bijzonder commissaris die alle bevoegdheden overnam.

De zet van de toezichthouder bracht het verkoopproces in een stroomversnelling. En Merit Capital (Duet) is de partij die daarop inspeelt. Na integratie van de activa van Weghsteen zal Merit Capital 1,6 miljard euro aan activa beheren, maakt de beursvennootschap bekend. Dat is een toename met een half miljard.

128 jaar oud

Weghsteen NV, opgericht in 1890, heeft haar hoofdkantoor in Brugge en richt zich voornamelijk op Wealth Management. De medeoprichter van Duet en voorzitter van Merit Capital Henry Gabay zegt in het persbericht blij te zijn. ‘We zijn erg blij met de mogelijkheid om Merit Capital te laten groeien via de overname van de gereglementeerde activiteiten van een gevestigd bedrijf als Weghsteen met haar 128-jarige geschiedenis. Het is ook duidelijk dat verdere consolidatie in de industrie zal plaatsvinden en Merit Capital hierin goed gepositioneerd is om een leidende rol te spelen.’

Merit Capital heeft zich verbonden tot het behoud van de relatiebeheerders van Weghsteen. Hoeveel jobs in ondersteunende diensten sneuvelen is niet bekend.