De zoete wraak van Ans Persoons
Ans Persoons (SP.A). Foto: ycs

Voormalig SP.A-schepen Ans Persoons (Change.Brussels) keert straks terug in het Brusselse stadsbestuur als schepen. In juni 2017 verdween Persoons uit het college als gevolg van de Samusocial-affaire.

Dat PS-burgemeester en stemmenkanon Philippe Close een nieuwe coalitie heeft gevormd met Ecolo-Groen en burgerbeweging Change.Brussels werd maandagochtend al duidelijk. De bevoegdheden zijn nog niet verdeeld, maar intussen is wél afgesproken dat er opnieuw twee Nederlandstalige schepenen zullen zijn in het college. Voor Groen zal lijsttrekker Bart Dhondt de honneurs waarnemen, en ook Ans Persoons keert terug in het stadsbestuur.

Voor Persoons is het zoete wraak na een pijnlijke episode vorig jaar, toen ze uit het college stapte of gegooid werd - naargelang de versie - in de nasleep van de opengebarste Samusocial-puist. De tweede Nederlandstalige schepen, Els Ampe (Open VLD), bleef gewoon zitten. De verstandhouding tussen beide dames verslechterde zichtbaar.

Verzilveren

De liberalen zijn er nu niet meer bij, zij verloren zondag 4 procent en zijn pas de derde partij in Brussel-Stad, Close heeft geopteerd voor een progressieve coalitie. Change.Brussels, de participatieve burgerbeweging die uit de as van de SP.A herrees rond lijsttrekster Ans Persoons, haalde één zitje binnen maar weet dat wel te verzilveren.

‘Deze progressieve meerderheid is een ongelooflijke kans om heel wat zaken anders aan te pakken en een voorbeeldstad te worden op het vlak van mobiliteit, participatie, wonen of verkeersveiligheid’, reageert Persoons op Facebook. ‘Het verhaal van Change.Brussels is nog maar pas begonnen, maar wat een start.’

Verwacht wordt dat de bevoegdheden de komende dagen verdeeld zullen worden, en dat het nieuwe college naar buiten treedt met een merkbaar linkser bestuursakkoord dan het vorige.