De 6 beste films van de week
Foto: rr
Oktober filmmaand: er vallen meer sterren uit de filmrecensies dan bladeren van de bomen. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Girl

Loftrompet voor pirouette.


Is dit het strafste Vlaamse debuut ooit? Een meisje wil ballerina worden, maar moet dan ook nog haar jongenslichaam eraf dansen. Dit is een film die zich kwetsbaar durft opstellen en dat ook vraagt van de kijker.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Lukas Dhont >

 

 

2

First man

Het is een kleine stap voor Ryan Gosling.


Na La la land laat regisseur Damien Chazelle zijn acteur Ryan Gosling opnieuw zweven. Dit keer gaat hij niet al dansend de ruimte in, zoals in de prachtige scène in het planetarium, maar met de Apollo 11, als Neil Armstrong. Nam hij ook mee van La la land: componist Justin Hurwitz, die hier in de voetsporen van John Williams treedt.

naar de recensie >

 

 

3

BlacKkKlansman

Op de thee bij de KKK.


Entertainend, boos en brandend actueel als een kruis te midden van witte kappen: Spike Lee trekt een rechte lijn van de KKK naar het racisme van vandaag en Donald Trump. Explosieve cinema op zijn best.

naar de recensie >

 

 

4

The house that Jack built

Lars von Trier wil betrapt worden.


Ze zijn zo zeldzaam: films die provoceren, die de grenzen opzoeken van de maker, het medium en van u, de kijker. Lars von Trier heeft nooit anders gedaan. De meester-provocateur slaat opnieuw toe met een film over een seriemoordenaar die niet liever wil dan betrapt worden. Niet altijd plezierig om naar te kijken, maar hey, je kan een spiegel niet verwijten dat hij reflecteert.

naar de recensie >

Een interview met Lars von Trier >

 

 

5

Transit

Vluchten kan niet meer.


Kun je nog iets nieuws doen met het medium film? De Duitse regisseur Christian Petzold probeert het en slaagt er nog in ook. Hij plaatst een boek uit 1944 over ontheemde vluchtelingen in Europa pal in de hedendaagse context. Het resultaat is een bevreemdend melodrama, over mensen die niet kunnen blijven, maar ook nergens heen kunnen.

naar de recensie >

 

 

6

Le jeu

Geheimen op tafel.


Een licht verteerbare Franse komedie en nog goed ook? Het kan. Recensent Ruben Aerts zag een vermakelijke film over een aantal vrienden die alle geheimen op tafel leggen.

naar de recensie >