‘Saudische kroonprins betrokken bij dood journalist’
Pompeo en kroonprins Bin Salman. Foto: Photo News

De druk op Saudi-Arabië om schuld te bekennen in de zaak rond de vermiste journalist Jamal Khashoggi wordt steeds groter. Volgens The New York Times zijn medewerkers van de Saudische kroonprins Bin Salman betrokken bij de verdwijning. President Donald Trump stuurde Mike Pompeo naar Riyad en Ankara in een poging de situatie te ontmijnen.

Was de entourage van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken bij de verdwijning van de kritische journalist Jamal Khashoggi (60), twee weken geleden in de Saudische ambassade in Istanbul? Volgens The New York Times heeft het er alle schijn van. De krant bericht vanochtend dat Turkije vier personen viseert die tot zijn veiligheidsteam behoren. Een vijfde verdachte werkt voor het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een van de betrokken veiligheidsmensen is volgens de krant zelfs een bodyguard die Bin Salman geregeld vergezelt op buitenlandse reizen. Zo is hij te zien op beelden van de kroonprins die aankomt in Parijs en Madrid. De geviseerde medewerker van Binnenlandse Zaken zou dan weer een forensische arts zijn die zo hooggeplaatst is, dat hij alleen door vooraanstaande regeringsleden aangestuurd kan zijn.

Pompeo moet het uitleggen in Turkije

‘Saudische kroonprins betrokken bij dood journalist’
Pompeo en Erdogan. Foto: EPA-EFE

Ondertussen is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, bij Turks president Erdogan in Ankara om uitleg te verschaffen over de verdwijning van Khashoggi, die in de Verenigde Staten woonde. De journalist verdween nadat hij naar het Saudische consulaat in Istanbul was getrokken om trouwpapieren in orde te brengen. Volgens anonieme bronnen binnen de Turkse overheid zou Turkije beschikken over (audio)bewijzen dat hij daar vermoord werd.

Pompeo werd door Trump eerst naar bondgenoot Saud-Arabië gestuurd om opheldering te vragen. De Saudische koning Salman en kroonprins Bin Salman hebben in de sterkste bewoordingen hun betrokkenheid ontkend, zei Pompeo. ‘Ik heb het belang van een volledig onderzoek benadrukt en zij hebben zich daartoe verbonden.’

Eerder had president Trump op Twitter al gemeld dat Bin Salman ontkend had iets te weten. ‘Ik denk dat we eerst moeten uitzoeken wat er gebeurd is’, stelde Trump in een interview. ‘We zijn weer bezig met, weet je, je bent schuldig tot het tegendeel bewezen is. Ik hou daar niet van.’

Ook Lagarde zegt af voor ‘Davos in the desert’

Ondertussen komen de Saudi’s onder steeds grotere druk te staan. IMF-baas Christine Lagarde is de laatste in een reeks grote namen die afzegde voor het economische evenement ‘Davos in the desert’ in Saudi-Arabië. Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin komt (voorlopig) wel nog.

Toch willen ook verschillende Amerikaanse politici dat er actie wordt ondernomen in de zaak. De Republikeinse senator Lindsey Graham, die dichtbij Trump staat, noemde prins Bin Salman een ‘een sloopkogel’ en beschuldigde hem ervan achter de moord te zitten op Khashoggi, die zijn afkeer van het huidige Saudische regime niet onder stoelen of banken stak.

Investeerders vrezen dat de Saudi’s hun olieproductie op een laag pitje zullen zetten om de VS af te dreigen, indien Trump toch zou overwegen om sancties uit te vaardigen als een reactie op de Kashoggi-zaak.