Fukushima zet in op toerisme: ‘Er is hoop hier’
Een man bidt waar de tsunami op het strand toesloeg in Japan. Foto: AP

Fukushima is wereldwijd bekend door de dodelijke aardbeving in 2011 en de nucleaire ramp die daarop volgde. De inwoners willen het toerisme er, zeven jaar later, opnieuw opstarten. ‘Het leven in Fukushima gaat gewoon door.’

‘De mensen hier zijn niet blij met het imago van de streek’, zegt Shuzo Sasaki, een beleidsmedewerker van Fukushima, die ook werkt voor Real Fukushima. Dat is één van de organisaties die toeristische bezoeken organiseert. ‘Het idee dat Fukushima gevaarlijk is, is volledig fout’, vindt Sasaki.

In sommige ‘ontsmette’ zones liggen de stralingsniveaus lager dan de richtlijnen van de overheid. In Fukushima is het gangbare niveau 0,23 microsievert per uur, of 1 millisievert per jaar, met de veronderstelling dat mensen acht uur per dag buiten spenderen, en zestien uur binnen. Het wereldwijde gemiddelde ligt tussen de 2,4 en de 3 millisievert per jaar.

In de Netflix-serie Dark Tourist trapte Nieuw-Zeelandse journalist David Farrier op de tenen van de lokale bevolking. ‘De uitzending gaf de indruk dat Fukushima hopeloos is, maar dat is niet zo’, zegt Karin Tairo, een gids van Real Fukushima. ‘Er is hoop hier.’ Verschillende toeristische organisaties hopen dat mensen hun weg vinden naar de streek, om zo zelf te kunnen zien hoe het leven zich er herpakt.

Toch zijn de sporen van vernieling nog duidelijk te zien. Een school, op maar twee kilometer afstand van de kerncentrale, ligt er na acht jaar nog steeds verlaten bij. Maar een klein aantal van de 150.000 geëvacueerden zijn teruggekeerd naar hun geboortestreek, veel huizen zijn verlaten.

Aardbeving

De dodelijke aardbeving en tsunami kosten op 11 maart 2011 het leven aan meer dan 18.000 mensen. De kerncentrale van Fukushima werd ook getroffen door de tsunami. Als gevolg smolten de centrales, en kon radioactief water in de oceaan vloeien.