Eén trekt de stekker uit ‘Weg zijn wij’
Peter Van De Veire, Wim Ballieu en Dina Tersago samen op stap. Foto: vrt
Het Eén-programma Weg zijn wij, de opvolger van Vlaanderen vakantieland, houdt volgende maand op te bestaan. Hoewel het programma op zaterdagavond goed scoort, trekt Eén er na drie seizoenen de stekker uit ‘omdat de zender meer dan ooit keuzes moet maken’.

Toen in 2015 het populaire Vlaanderen vakantieland moest verdwijnen, deed dat stof opwaaien. Weg zijn wij werd toen voorgesteld als ‘een goedkopere formule rond reizen en toerisme’. Het werd een programma waarin drie BV’s op toeristische uitstap gaan met een rolverdeling: de eerste mag het eten kiezen, de tweede de overnachting, de derde een activiteit. Weg Zijn Wij speelde zich, in tegenstelling tot Vlaanderen Vakantieland, uitsluitend af in Vlaanderen. Dat was al een besparing op zich. Bovendien telde het programma ook minder afleveringen. Vlaanderen Vakantieland liep zowat het hele jaar door met zo’n veertig afleveringen. Het derde seizoen van Weg Zijn Wij telt er maar tien.

Hoewel Weg Zijn Wij op zaterdagavond goed scoort, houdt het programma in november op te bestaan. 'Om budgettaire redenen moeten we bij Eén al onze programma’s voortdurend streng tegen het licht houden', zegt de netmanager van Eén, Olivier Goris  'De tijd van “én, én” is voorbij, de middelen zijn beperkt. Dat betekent dat we meer dan ooit keuzes moeten maken. Na drie seizoenen Weg Zijn Wij stellen we vast dat we met dertig afleveringen een mooie staalkaart hebben gebracht van wat Vlaanderen te bieden heeft. Dertig afleveringen betekent ook dertig combinaties met telkens drie BV’s die chemie moeten opleveren: het is niet evident om dat nog een paar seizoenen vol te houden.'

Volgens Goris zullen toerisme en reizen nog altijd aan bod komen op Eén. Hij denkt aan programma’s als Iedereen Beroemd en De Columbus, waarin Wim Lybaert en een BV er met de bus op uit trekken.