Frans modehuis Carven gered van faillissement

Het Franse modehuis Carven bevond zich op het randje van het faillissement, maar is daar op het nippertje aan ontsnapt. Het bedrijf werd gered door Icicle Fashion. Dat maakt de groep bekend in een persbericht.

Het ging al een tijd slecht met het modehuis dat in 1945 werd opgericht door Marie-Louise Carven, een van de favoriete couturiers van zangeres Edith Piaf. De problemen begonnen toen creatief directeur Guillaume Henry in 2014 opstapte. Twee jaar later werd een meerderheidsbelang verkocht en hield de mannenlijn op te bestaan. De omzet daalde aanzienlijk, in 2017 was die zelfs gehalveerd tot 20 miljoen euro.

Een faillissement leek nakend, maar daar steekt Icicle Paris Mode nu een stokje voor. Het dochterbedrijf van het overkoepelende Icicle Fashion kocht Carven volgens modesite Women’s Wear Daily op voor 4,2 miljoen euro en wil het label herlanceren.

Geen creatief directeur

De overnamedeal voorziet dat 72 van de 73 werknemers hun job mogen behouden. Dat pakt onfortuinlijk uit voor één man: huidig creatief directeur Serge Ruffieux, die eerder al voor Sonia Rykiel, Dior en Moschino werkte.

Volgens Icile is geen plaats voor hem omdat het bedrijf ‘tijd nodig heeft om de huidige Carven-situatie te analyseren en te begrijpen’. Het label stelde geen zomercollectie voor tijdens de meest recente modeweken. Het is afwachten of het merk in februari wel met een najaarslijn voor 2019 komt en welke ontwerper dan aan het roer zal staan.