Jan Bakelants heeft met Team Sunweb een nieuwe ploeg, Edward Theuns vertrekt ondanks lopend contract
Foto: Photo News

Edward Theuns verlaat na het huidige seizoen Team Sunweb. Ondanks een nog lopend contract van een jaar is de 27-jarige Theuns in onderling overleg met het team tot het besluit gekomen dat het beter was dat hun wegen scheiden vanwege “een verschillende visie op de sport”. Met Jan Bakelants werd wel meteen al een opvallende, Belgische vervanger binnengehaald.

“Het was een moeilijk jaar voor mij, zowel fysiek als mentaal met wat valpartijen en pech”, zegt Theuns in een persmededeling. “Ik probeerde me aan te passen aan de manier van werken van het team, maar dat lukte niet echt voor mij. We verschillen in visie, dus we hebben besloten dat het het beste is om het contract te beëindigen. Ik kijk nu uit naar een nieuw hoofdstuk in mijn carrière.”

“Na uitgebreide gesprekken beseften we dat onze visies te veel verschillen en dat het gemeenschappelijke, sterke fundament dat vereist is om samen te blijven werken ontbreekt”, aldus hoofdcoach Rudi Kemna. “Edward de kans en de vrijheid geven om zijn carrière elders voort te zetten, is de enige juiste beslissing. Zowel voor het team als voor Edward zelf. We willen Edward bedanken voor zijn inzet en wensen hem het allerbeste in zijn toekomstige carrière.”

Edward Theuns is een klassieke renner die niet traag is aan de meet. Hij kwam pas dit seizoen bij het team van Tom Dumoulin nadat hij eerder twee jaar bij Trek-Segafredo had gereden na zijn doorbraak bij Topsport Vlaanderen. Zijn beste plek dit seizoen was de zesde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad. Op zijn erelijst staan onder meer ritzeges in de Ronde van België, de BinckBank Tour en de Ronde van Turkije.

Theuns was vooral misnoegd dat hij in de Tour de France en de BinckBank Tour dit seizoen nooit voor eigen rekening mocht rijden. Dat hij vooral in de BinckBanck Tour, waar hij het jaar voordien had gewonnen, de sprint moest aantrekken voor een andere ploegmaat kwam hard aan en zou wel eens een eden kunnen zijn om te vertrekken.

Oplossing voor Bakelants: “Heel blij”

Team Sunweb verwelkomt echter meteen een andere Belg: de 32-jarige Jan Bakelants. “Bakelants voegt veelzijdige kwaliteiten en ervaring toe aan het team. Bakelants nam na vier jaar AG2R-La Mondiale bitter afscheid van de Franse ploeg. Daar kozen ze enerzijds voor een klassieke ploeg rond kopman Oliver Naesen en anderzijds voor een rondeploeg rond Romain Bardet. Bakelants viel daar wat tussen en mocht zelfs geen Vuelta rijden.

Een jaar geleden was het nog maar de vraag of Jan Bakelants ooit nog op een fiets zou zitten. In de Ronde van Lombardije kwam hij, net als Laurens De Plus, zwaar ten val in een afdaling en brak twee ruggenwervels en zeven ribben. Na een zware revalidatie kwam hij pas eind maart weer in competitie. Met de verbeten wil om weer zijn oude, vertrouwde niveau te halen.

Bakelants tekende een contract van amper één seizoen. Hij wil graag deel uitmaken van de klimploeg rond Tom Dumoulin, over wie hij al eerder zei een enorme fan te zijn. Eind deze week trekt hij naar Taiwan, waar hij zal deelnemen aan een Gran Fondo.

“Ik ben heel blij Team Sunweb te vervoegen”, legt Bakelants uit. “Sinds de eerste gesprekken die we begin 2018 voerden, is mij duidelijk geworden dat dit een heel hechte ploeg is waar wetenschap wordt aangewend om het maximale potentieel uit de renners te halen. Het wordt een nieuwe uitdaging die ik met beide handen wil grijpen na een moeilijk 2018 ten gevolge van mijn crash in Lombardije eind vorig jaar. Ik kijk er echt naar uit deel uit te maken van het team, het voelt als een nieuwe start.”

Volgens de Nederlandse coach van Sunweb Marc Reef brengt Bakelants “heel wat ervaring naar de ploeg met zijn diverse mogelijkheden”. Hij wordt geprezen om zijn ploeggeest en moet bij Sunweb een wegkapitein worden.

Jan Bakelants heeft met Team Sunweb een nieuwe ploeg, Edward Theuns vertrekt ondanks lopend contract
Foto: BELGA

Tweede Kragh Andersen

Naast Bakelants kondigde Sunweb woensdag ook de komst van Asbjörn Kragh Andersen aan. De 26-jarige Deen wordt er herenigd met zijn jongere broer Sören, de winnaar van Parijs-Tours. Bij Sunweb moet hij de kopmannen bijstaan in het voorjaar en deel gaan uitmaken van de sprinttrein.

Asbjörn Kragh Andersen komt over van het Deense continentale Team Waoo en viert in 2019 zijn debuut in de WorldTour.