Uber introduceert noodknop
Uber heeft in enkele jaren tijd de taxisector grondig dooreengeschud. Foto: rtr

Om de veiligheid van chauffeurs en passagiers te verhogen, lanceert Uber in Europa nieuwe functies in zijn taxi-app. Zo kan een passagier zijn locatie en rit delen met vrienden.

Uber heeft afgelopen jaren de taxisector in Europese steden als Brussel en Amsterdam grondig dooreengeschud. In onze hoofdstad rijden er nu bijna duizend chauffeurs rond die via een app passagiers kunnen oppikken. Hoewel Uber er prat op gaat de ‘veiligste’ taxidienst te zijn – alles wordt getraceerd door de smartphone – werden lange tijd vraagtekens geplaatst bij de veiligheid van passagiers die door ‘wildvreemden’ worden opgepikt.

Ondertussen hebben Uber-chauffeurs in Brussel een lvc-licentie nodig om te mogen rijden. Maar in regio’s zoals Afrika en het Midden-Oosten is dat niet het geval. Daar kampt Uber vaak nog met een onveilig imago. Om dat te keren, introduceert Uber vandaag in Europa, Afrika en het Midden-Oosten enkele nieuwe veiligheidsfuncties.

Snelheidswaarschuwing

Een daarvan is een noodknop in de app, waarmee koeriers (UberEats), chauffeurs en passagiers direct verbinding maken met de hulpdiensten via het noodnummer 112. Daarnaast kunnen passagiers ‘vertrouwde contactpersonen’ instellen, met wie je de gegevens van je rit makkelijk kunt delen. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, integreert Uber ook snelheidswaarschuwingen voor de chauffeur in de app.

‘Met meer dan vijftien miljoen ritten per dag via de Uber-app is er niets belangrijker dan de veiligheid van passagiers, chauffeurs en koeriers. Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve producten die de transparantie, verantwoordelijkheid en gemoedsrust voor alle gebruikers verbeteren’, zegt Sachin Kansal, Global Head of Safety Product bij Uber.