‘Ja, ik werd benaderd vlak voor degradatiematch’
Olivier Myny (r.) in actie tijdens de wedstrijd KV Mechelen-Waasland Beveren, in maart dit jaar. Foto: photo news

Olivier Myny, een ex-speler van Waasland-Beveren, heeft zijn ondervragers verteld dat hij is benaderd in de aanloop naar de match tegen KV Mechelen.

Voor het eerst geeft een speler toe dat er vorig seizoen een poging tot matchfixing is geweest in onze hoogste voetbalklasse. Volgens diverse bronnen zou Olivier Myny, intussen een ex-speler van Waasland-Beveren, hebben gezegd dat hijzelf weliswaar zijn uiterste best heeft ­gedaan tegen KV Mechelen, en dus niet aan matchfixing heeft gedaan. In de aanloop naar de wedstrijd is er, volgens de speler, wel een gesprek geweest met iemand uit zijn entourage.

Het gerecht zoekt nu uit of wat Myny heeft gezegd, geïnterpreteerd kan worden als een poging tot wedstrijdvervalsing. In afwachting werd de speler vrijgelaten zonder voorwaarden. Hij blijft wel in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele ­organisatie en private corruptie.

Het parket bevestigde ook dat Thomas Troch, een van de twee zaakwaarnemers van Myny, in verdenking is gesteld, nadat hij maandag was ondervraagd. Troch is de vennoot van het managementbureau van Walter Mortelmans, die in verdenking is gesteld voor matchfixing.

Financieel belang

Dat de speurders aandacht hebben voor het makelaarsbureau van Mortelmans en Troch hoeft niet te verbazen. Het duo heeft klanten bij Waasland Beveren en KV Mechelen, en had mogelijk een belang bij een verlengd verblijf van KV Mechelen in eerste klasse. Bovendien zou ­Myny in januari op de hoogte zijn gebracht van de interesse van KV Mechelen om voor die club te spelen.

Ook Waasland Beveren had er financieel belang bij om KV Mechelen in eerste klasse te houden. Beide clubs hadden een akkoord om KV Mechelen play-off 2-wedstrijden te laten spelen op de Beverense Freethiel, als de club zich kon handhaven in eerste klasse.

Werkwijze

De vraag is nu hoe spelers­makelaar Dejan Veljkovic bij de beïnvloeding van de wedstrijd is tewerkgegaan. De match werd geleid door Bram Van Driessche, die anders dan de scheidsrechters ­Sébastien Delferière en Bart Vertenten, niet tot de invloedssfeer van de Servische makelaar behoort. Het alternatief was dan de trainer of de spelers van Waasland Beveren te benaderen.

Toenmalig Waasland Beveren-trainer Sven Vermant staat volgens onze bronnen buiten verdenking. Hij stelde zijn sterkst mogelijke ploeg op. Ook doelman Davy Roef wordt niet verdacht. Hij werd alleen als getuige verhoord.