Noord-Ierse Anna Burns wint Man Booker Prize
‘Milkman’ is het vierde boek van de 56-jarige Anna Burns. Foto: AFP

De Noord-Ierse schrijfster Anna Burns heeft dinsdagavond de prestigieuze Man Booker Prize gewonnen, met haar werk Milkman.

Het winnende boek handelt over een jonge vrouw die tijdens de ‘troubles’, toen het paramilitaire geweld hoog oplaaide in Noord-Ierland, wordt lastiggevallen door een getrouwde man. Burns is de eerste Noord-Ierse die met de onderscheiding naar huis gaat, goed voor 50.000 pond aan prijzengeld. Ze is ook de eerste vrouwelijke winnaar sinds 2012.

Milkman is het vierde boek van de 56-jarige Burns en is experimenteel geschreven. Juryvoorzitter en filosoof Kwame Anthony Appiah beschrijft het werk als ‘ongelofelijk origineel’. ‘Niemand van ons heeft ooit zoiets gelezen’, klinkt het in de Britse pers. De brutaliteit van de inhoud wordt afgewisseld met de humor van het hoofdpersonage. Die blijft trouwens naamloos en wordt steeds omschreven als ‘middelste zus’. Door de lange zinnen is het boek niet eenvoudig om te lezen, geeft de juryvoorzitter toe, ‘maar de inspanning meer dan waard’. Het werk zou volgens de voorzitter ook kunnen helpen om mensen te doen nadenken over #MeToo.

Van de zes boeken op de shortlist was Milkman het minst toegankelijke, schreef onze recensente. 'Dat heeft te maken met de manier waarop de hoofdpersoon vertelt. Sommige delen van dit boek zijn waarlijk grappig of juist huiveringwekkend, andere zijn langdradig en stellen het geduld van de lezer te zeer op de proef.'

De Man Booker Prize is momenteel de hoogste onderscheiding voor een Engelstalig auteur, nu er dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur is toegekend.