‘Overleden’ Franse kasteelheer opgepakt na jarenlange zoektocht
De verblijfplaats van de Oekraïener Foto: Europol

De Franse politie heeft na een jarenlange speurtocht samen met Europol een internationaal gezochte oplichter opgepakt.

Op 5 oktober heeft de Franse politie een gezochte Oekraïner, samen met drie handlangers, gearresteerd nabij de stad Dijon in de Bourgogne. De verdachte, die er als kasteelheer een extravagante levensstijl op nahield, zit vermoedelijk achter een complexe structuur van internationale fraude en witwaspraktijken.

De Franse politie kwam hem op het spoor nadat een Luxemburgs bedrijfje voor 3 miljoen euro een kasteel had aangekocht in januari. De eigenaar van dat bedrijf was een Oekraïner die wegens corruptie in zijn geboorteland gezocht werd.

De verdachte kon tot dit jaar met succes uit de handen blijven van de autoriteiten door een vervalste overlijdensakte te verspreiden. Na een speurtocht van Europol, de Franse, Luxemburgse en Oekraïense autoriteiten, werd de man niet alleen levend aangetroffen, maar ook als ‘King of the castle’ in Bourgondië.

Bij zijn arrestatie namen de speurders naar eigen zeggen ongeveer 4,6 miljoen euro aan bezittingen in beslag. Het gaat onder meer over een vintage Rolls Royce Phantom en drie werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali. Ook het kasteel werd geconfisqueerd.