Gevluchte jeugdvrienden debuteren samen voor Australische nationale ploeg
Deng feliciteert Mawib met zijn doelpunt.

Thomas Deng en Awer Mabil maakten maandag hun debuut voor de Socceroos, de Australische nationale voetbalploeg. Niets speciaals, ware het niet dat ze allebei op jonge leeftijd met hun uit Soedan gevluchte families uit Kenia naar Australië kwamen, en sinds hun jeugd daar bevriend zijn. ‘Dit vertellen we ooit aan onze kleinkinderen.’

Het staat al 0-3 in de vriendschappelijke interland Koeweit-Australië, als Awer Mabil twee minuten voor tijd een pass krijgt van zijn Australische ploegmakker Tomi Juric en het leer voorbij de doelman werkt. Mabil weet met zijn vreugde geen blijf, en de eerste die met hem komt vieren, is zijn vriend Thomas Deng. Mabil en Deng hadden een kwartier eerder hun debuut gemaakt voor de Socceroos, het voorlopige hoogtepunt van de ongelofelijke weg die beide mannen samen aflegden.

De families van Deng (21) en Mabil (23) vluchtten voor de oorlog in Soedan naar Kenia, waar beide jongemannen geboren werden, om nadien Down Under een nieuw leven uit te bouwen. Ze leerden elkaar kennen in Andrew Farm, een buitenwijk van Adelaide. ‘We gingen naar dezelfde school en speelden samen bij Playford, waar we allebei voetbalden’, vertelde Deng na hun debuutwedstrijd bij de Socceroos aan The Guardian.

'Dit is onwezenlijk'

Vleugelaanvaller Mabil maakte drie jaar geleden een mooie transfer van Adelaide United naar de Deense topclub FC Midtjylland. Deng - van wie broer Peter uitkwam voor de nationale ploeg van Zuid-Soedan - speelt nog steeds in de Australische A-League, voor topclub Melbourne Victory. Mabil en Deng speelden eerder al samen voor de Australische nationale jeugdploegen.

‘We kennen elkaar al zo lang. Om dan samen door te breken en op dezelfde dag te debuteren, is onwezenlijk. Het is fantastisch’, besloot Deng, die werd bijgetreden door maatje Mabil. ‘Het was een grote droom om ons debuut te maken, zeker op dezelfde dag. Dit vertellen we later aan onze kleinkinderen.’

Na hun debuutwedstrijd werden Awer Mabil en Thomas Deng verwelkomd bij de Socceroos door hun ploegmaats: