Nicole Kidman: ‘Huwelijk met Tom Cruise heeft me beschermd’
Kidman kwam Destroyer zondag voorstellen op het BFI London Film Festival Foto: REUTERS

Haar huwelijk met Tom Cruise heeft er in grote mate aan bijgedragen dat Nicole Kidman in de beginjaren van haar carrière niet werd geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, aldus de actrice.

Nicole Kidman heeft zich tot nu toe nooit gemengd in het metoo-debat, in gang gezet na de onthullingen over Harvey Weinstein. In een essay voor The Cut over vrouwen en macht vertelt de Australische actrice nu dat ook zij meermaals te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag, ‘al sinds ik klein was’.

‘Maar ik ga die confrontaties niet onthullen in een artikel. Ze komen wel tot uiting in mijn werk, net zoals andere ervaringen', aldus de 51-jarige actrice. Haar huwelijk met Tom Cruise was op dat vlak wel een rustpunt, zegt ze.

‘Ik ben erg jong getrouwd, dat gaf me niet meer macht, maar wel bescherming. Ik ben getrouwd uit liefde, maar gehuwd zijn met een extreem machtige man heeft er wel voor gezorgd dat ik niet te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag. Ik kon wel werken, maar werd erg goed beschermd', aldus Kidman.

Kidman en Cruise waren getrouwd tussen 1990 en 2001, nadat ze elkaar hadden leren kennen op de filmset van Days of thunder. Het koppel adopteerde samen twee kinderen.

Nog in het essay vertelt ze dat de scheiding met Cruise als gevolg had dat ze abrupt werd weggetrokken uit die beschermende cocon en plots moest opgroeien als jonge dertiger. In 2006 hertrouwde ze met Keith Urban, met wie ze twee dochters heeft.

Gecompliceerde, kwade vrouw

Kidman, die in 2003 een Oscar won voor haar rol als Virginia Woolf in The hours, is volop haar nieuwe film Destroyer aan het promoten, waarvoor ze een opvallende make-over onderging en bijna onherkenbaar is als politiedetective Erin Bell. In het essay vertelt ze ook dat ondanks haar naam en achtergrond het niet gemakkelijk was om de film op poten te krijgen.

‘Er is met Karyn Kusama een vrouwelijke regisseuse. Er is mezelf in de hoofdrol als een op wraak beluste undercoveragente die er niet glamoureus uitziet. Het is een verhaal over een zeer gecompliceerde, kwade vrouw. Mensen stonden niet te springen om die film te maken’, aldus Kidman.