Audi betaalt 800 miljoen euro boete voor sjoemeldiesels
Foto: AFP

Het openbaar ministerie in München heeft VW-dochter Audi in het kader van ‘dieselgate’ een boete van 800 miljoen euro opgelegd. ‘Audi AG heeft de boete aanvaard en erkent verantwoordelijkheid’, zo maakte moederconcern Volkswagen bekend.

De boete is het gevolg van ‘afwijkingen aan de reglementaire vereisten’ aan sommige van de V6- en V8-dieselmotoren van de luxeautobouwer.

Afgelopen zomer had het openbaar ministerie in Braunschweig een boete van 1 miljard euro aan Volkswagen opgelegd die de groep eveneens aanvaardde.

De boetes in de nasleep van dieselgate zullen een direct effect hebben op de resultaten van de VW-groep. Ook Audi verlaagde de financiële doelstellingen voor het lopende jaar. De hoogte van de bijstelling blijft voorlopig open.

Daarmee is de kous van dieselgate voor Volkswagen niet af. Ook de Porsche Holding, die onder de Volkswagen Group valt, rekent wegens boetes dit jaar op lagere winstcijfers. Na belastingen zal het bedrijfsresultaat tussen 2,5 en 3,5 miljard euro liggen, liet Porsche SE weten. Voordien had de maatschappij die vork zowat 900 miljoen euro hoger aangegeven.

In juni werd Audi-topman Rupert Stadler nog gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het sjoemelschandaal. Het Volkswagen-concern ­heeft alle banden met ­hem verbroken.